Un oficial ucrainean de rang înalt a fost inculpat luni cu privire la organizarea unui atac cu acid care a condus la moartea activistei anticorupţie Katerina Gandziuk şi care a provocat un val de indignare în lume, a anunţat procurorul general, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Adunării regionale Herson Vladislav Mangher a fost inculpat ”pentru organizarea uciderii Katerinei Gandziuk”, a anunţat procurorul general Iuri Luţenko pe Facebook.

În iulie, un agresor a stopit-o cu un n un litru de acid sulfuric pe Katerina Gandziuk - o consilieră a primarului din Herson, care denunţa corupţia în cadrul poliţiei regionale - în timp ce ieşea din locuinţă.

Ea a murit din cauza rănilor suferite, în noiembrie, la vârsta de 33 de ani.

Şase suspecţi au fost plasaţi în detenţie, însă niciun comanditar nu a fost prezentat şi inculpat până acum.

Potrivit unui fragment din textul oficial al inculpării, publicat de procurorul general, Vladislav Mangher resimţea o ”animozitate personală” faţă de victimă, care denunţa o ”tăiere ilegală de copaci” efectuată ”sub acoperirea unor incendii criminale” în regiune.

Acest oficial a fost membru al partidului politic Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, o rivală-cheie a actualului preşedinte Petro Poroşenko în alegrrile prezidenţiale prevăzute la 31 martie.

Vladislav Mangher a fost exclus vineri din partid, după ce au început să apară zvonuri despre o posibilă implicare a sa în uciderea Katerinei Gandziuk.

Procurorul general este considerat un apropiat al şefului statului. El a participat la un miting în cursul căruia Poroşenko şi-a anunţat, la sfârşitul lui ianuarie, candidatura la al doilea mandat de preşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.