Numărul trei în Guvernul chinez, Zhao Leji, urmează să efectueze o vizită oficială în Coreea de Nord săptămâna aceasta, cu ocazia marcării a 75 de ani relaţii diplomatice între cele două ţări, anunţă marţi Ministerul chinez de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La invitaţia Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea şi Guvernului Republicii Populare Democratice Coreea,  Zhao Leji (...) va conduce o delaţie a Partidului (Comunist Chinez, PCC, unic) şi Guvernului chinez într-o vizită oficială a bunăvoinţei în Coreea de Nord de la 11 la 13 aprilie”, anunţă o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez, Mao Ning.

Vizita face parte din marcarea a 75 de ani de relaţii diplomatice între China şi Coreea de Nord, precizează ea.

PRIETENIE DURABILĂ

Zhao Leji este al trilea cel mai important lider politic chinez, după preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Qiang. 

China şi Coreea de Nord ”sunt buni vecini, legaţi de munţi şi râuri, iar cele două partide şi ţări ale noastre au menţinut întotdeauna o tradiţie a comunicării amicale”, subliniază ea.

Această invitaţie ”reflectă prietenia durabilă a celor două ţări şi marea importanţă pe care China o acordă legăturilor” cu Coreea de Nord şi ”suntem convinşi că prin eforturi comune ale ambelor partide această vizită va fi un succes total şi va favoriza aprofundarea şi dezvoltarea relaţiilor” bilaterale, adaugă ea.

Beijingul este principalul susţinător economic al Phenianului şi un vechi aliat.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un încearcă să consolideze relaţiile cu China şi să înăsprească în paralel tonul faţă de vecinl său din Sud.

El declara în ianuarie că Phenianul şi Beijingul au ales 2024 drept ”anul prieteniei RPDC-China”.

La sfârşitul lui martie, China a anunţat că se opune sancţionării ”oarbe” a Coreei de Nord, după ce s-a abţinut la un vor în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei prelungiri a mandatului Comitetului de supraveghere a sancţiunilor impuse Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.