Preşedintele francez Emmanuel a repetat miercuri seara, într-un discurs adresat francezilor, că ”noi nu suntem în război cu Rusia”, în care a prezentat modul în care a gestionat războiul lansat de Vladimir Putin în Ucraina, dar şi sancţiunile europene, fără să-şi anunţe, cu două zile înainte de termenul-limită, candidatura în alegerile prezidenţiale franceze, şi în care a anunţat un summit UE, la Versailles, în perioada 10-11 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste evenimente nu vor avea doar consecinţe imediate, ele sunt semnalul unei schimbări de epocă. Războiul în Europa nu mai aparţine cărţilor noastre de istorie, el este aici, sub ochii noştri. Democraţia este pusă în discuţie sub ochii noştri”, a tras el un semnal de alarmă.

Macron a subliniat că Franţa nu intenţionează să intre în război împotriva Rusiei. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Noi nu suntem în război împotriva Rusiei”, a repetat el.

”Noi ştim ce ne leagă de poporul rus, care a făcut atâtea sacrificii în al Doilea Război Mondial. Suntem alături de ruşii care au curajul să apere pacea şi care o spun în Rusia şi în alte părţi”, a declarat el.

”Discut constant cu (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, însă am ales să rămân în contact cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a încerca neîncetat să-l conving să renunţe la arme, pentru a preveni contagiunea şi extinderea conflictului cât putem” s-a justificat şeful statului francez, care a discutat cu liderul de Kremlin în ultima săptămână.

”Nici Franţa, nici Uniunea Europeană, nici NATO nu vor acest război”, a subliniat el.

”Am purtat din 2017 un dialog constant cu Vladimir Putin, Preşedintele Statelor Unite şi-a manifestat disponibilitatea de a negocia. Singur şi în mod deliberat, negând unul câte unul angajamentele pe care şi le-a asumat în faţa comunităţii naţiunilor, preşedintele Putin a ales războiul”.

Macron a subliniat că ”acest război nu este un conflict între NATO şi Occident, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte. Nu există baze şi trupe NATO în Ucraina, Rusia nu este agresată”.

El a denunţat declaraţii ale lui Putin despre Guvernul ucrainean, pe care l-a catalogat drept ”nazist”.

”Este o insultă. Liderii ruşi atacă memoria Holocaustului în Ucraina, cum atacă crimele lui (Iosif) Stalin în Rusia. Acest război este o revanşă care vrea să trimită Europa în cele mai sumbre ore ale imperiilor”, a denunţat Macron.

”Zilele următoare vor fi, se pare, şi mai dure” în Ucraina, a avertizat Macron încă de la începutul discursului.

El a salutat ”onoarea şi curajul” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

”În această încercare fără precedent, suntem alăturide Ucraina”, a subliniat el.

Macron a anunţat un ”plan de rezistenţă economică şi socială”.

”Ne organizăm şi vom avea grijă de cele şi de cei care vin pe teritoriul nostru pentru a fi protejaţi. Franţa îşi va lua partea” de refugiaţi, a anunţat el, după care a evocat consecinţele economice ale războiului în Franţa.

”Multe sectoare economice suferă şi vor suferi, fie pentru că depind de importuri de materii prime din Rusia şi din Ucraina, fie pentru că exportă în aceste ţări. Creşterea noastră economică va fi afectată. Mâine, preţul plinului de benzină, suma facturii încălzirii riscă să crească şi mai mult. În faţa acestor consecinţe economice şi sociale, am o singură busolă, să vă protejez”, a declarat el, după care a anunţat un ”plan de rezistenţă economică şi socială, pentru a răspunde tuturor acestor dificultăţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.