Niciun militar francez desfăşurat în Irak, în cadrul Operaţiunii Chammal, nu a fost afectat de atacuri iraniene cu rachete în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Statului Major francez, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea Chammal a fost angajată la 19 septembrie 2015, la solicitarea Guvernului irakian, în lupta împotriva Statului Islamic (SI).

Ministrul francez al Apărării Florence Parly a reafirmat marţi angajamentul Franţei în Irak şi a dat asigurări că protecţia francezilor a fost consolidată.

Potrivit unei surse guvernamentale, Franţa nu intenţionează să-şi retragă cei 160 de militari desfăşuraţi în Irak.

Iranul a tras în noaptea de marţi spre miercuri rachete asupra unor baze în care se află forţe americane în Irak, după asasinarea de către Statele Unite a generalului iranian Qassem Soleimani vineri la Bagdad.

Pe de altă parte, Ministerul francez de Externe i-a sfătuit marţi pe francezi să nu plece în Iran sau Iran, din cauza tensiunilor provocate de asasinarea lui Suleimani, comandantul Forţei Al-Qods, o unitate de elită din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană.

”Din cauza situaţiei în domeniul securităţii foarte volatile, îi sfătuim puternic pe cetăţenii francezi să nu se ducă în Iran”, a anunţat ministerul într-un comunicat postat pe site. În alt comunicat, cu privire la Irak, ministerul reia aceeaşi formulare.

”Cetăţenii francezi care nu sunt în măsură să părăsească ţara temporar sunt îndemnaţi să dea dovadă de cea mai mare atenţie şi să ia măsuri de precauţie indispensabile pentru a-şi asigura securitatea”, adaugă Quai d'Orsay.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut tot marţi omologului său iranian Hassan Rohani ”eliberarea neîntârziată” a doi cercetători reţinuţi în Iran, inclusiv a lui Fariba Adelkhah, după ce teheranul a ridicat o acuzaţie de spionajformuşatăîmpotriva acesteia.

”Luând act de recentele evoluţii”, Macron a ”îndemnat la eliberarea fără întârziere a compatrioţilor noştri Fariba Adelkhah şi Roland Marchal”, a anunţat Palatul Elysée, în urma uneiconvorbiri la telefon între cei doi preşedinţi, care au discutat de asemenea despre situaţia tensionată din regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.