Niciun culoar de evacuare nu a putut fi organizat vineri în Ucraina, anunţă vicepremierul ucranean Irina Vereşciuk, care consideră ”periculoasă” situaţia pe drumuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza pericolului care ne ameninţă itinerariile, azi (vineri) nu vor exista culoare umanitare”, anunţă într-o postare pe Telegram Irina Vereşciuk.

”Mă adresez tuturor celor care aşteaptă să fie evacuaţi. Aveţi răbdare, vă rog, rezistaţi”,îndeamnă ea.

Trei autobuze care transportau persoane evacuate din portul asediat Mariupol au sosut joi la Zaporojie, un oraş important, situat în sud-estul Ucrainei, a constatat AFP.

Femei şi copii se aflau în aceste autobuze, care au fost trimise prin teritorii aflate sub controlul ruşilor, în urma deschiderii unui ”culoar umanitar” de evacuare, după mai multe zile în care a fost imposibil să treacă pe acolo, din cauza unor confruntări armate.

Irina Vereşciuk, care a fost prezentă la sosirea autobuzelor, a declarat că numărul persoanelor evacuate este mai mic decât se aştepra, din cauza unor dificultăţi logistice.

”Doar 79 de persoane au putut să ajungă. Nu exista un culoar «verde»”, a deplâns ea.

”Mulţi oameni au fost «furaţi» de către ruşi”, a acuzat ea.

Patru autobuze cu civili evacuaţi au reuşit să plece de la Mariupol joi, însă nu se putea spune cu certitudine că autobuzele care au sosit la Zaporoje făceau parte din acest convoi.

Parcurgerea celor aproximativ 200 de kilometri de la Mariupol la Zaporojie poate dura, uneori, mai multe zile, din cauza numeroaselor puncte de verificare de pe traseu.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc, cu regularitate, de eşecul acestor evacuări, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.