Poziţia preşedintelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care nu a dorit să urmeze exemplul omologului său american Joe Biden şi să-l acuze pe Vladimir Putin de ”genocid” în Ucraina, este ”dezamăgitoare”, denunţă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reticenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron de a recunoaşte genocidul ucrainenilor (...) este dezamăgitoare”, declară agenţiei ucrainene de presă Interfax-Ukraine Oleg Nikolenko.

Oleg Nikolenko îi reproşează, de asemenea, şefului statului francez faptul că a declarat că ucrainenii şi ruşii sunt două popoare ”surori”.

Acest ”mit a început să se fărâme în 2014”, când Moscova a anexat Crimeea, şi nu mai există ”niciun motiv moral sau real să se vorbească despre legături frăţeşti” între ruşi şi ucraneni, denunţă diplomaţia ucraineană.

Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat marţi - pentru prima oară - pe omologul său rus Vladimir Putin de faptul că comite un ”genocid” în Ucraina.

Cuvântul ”genocid” a fost folosit până acum de către preşedintele ucranean Volodimir Zelenski, însă nu a mai fost folosit niciodată, anterior, de către administraţia Statelor Unite.

”Este tot mai clar că (preşedintele rus Vladimir) Putin încercă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”, a precizat şeful statului american.

În cazul în care ”avocaţii, la nivel internaţional” vor decide să califice un genocid în Ucraina, ”mie aşa îmi pare”.

Volodimir Zelenski a salutat ”vorbele adevărate ale unui lider adevărat”, pentru că ”a spune lucrurilor pe nume este esenţial în a te opune răului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.