Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi marţi şi miercuri la Bruxelles, urmează să decidă, între altele, înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, care va cuprinde forţe terestre, în cadrul unei "prezenţe adaptate" regiunii de sud-est a Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat marţi, în deschiderea reuniunii, secretarul general Jens Stoltenberg, citat pe site-ul organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În următoarele două zile vom deschide calea către deciziile Summitului" NATO de la Varşovia, prevăzut în perioada 8-9 iulie.

Miniştrii urmează, astfel, să decidă să trimită patru batalioane "robuste" în cele trei ţări baltice şi în Polonia, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

"Vom lua decizii cu privire la o prezenţă adaptată în sud-estul regiunii, printr-un element terestru construit în jurul unei brigăzi cadru multinaţionale în România", adaugă Stoltenberg.

Secretarul general al NATO anunţă, de asemenea, adoptarea unui "cadru NATO în vederea unei adaptări suplimentare la provocările din sud", căutarea unor "căi în vederea unei îmbunătăţiri a libertăţii de mişcare a forţelor NATO în Europa" şi o "consolidare a apărării cibernetice".

Minştrii analizează, de asemenea, progresele în vederea asigurării resurselor necesare Apărării, adaugă secretarul general, salutând faptul că, în 2015, pentru prima dată după mai mulţi ani, aliaţii au înregistrat o creştere a cheltuielilor în Europa şi Canada.

"Estimările noastre pentru 2016 indică o nouă creştere de 1,5% în termeni reali", spune el, salutând un progres, dar îndemnându-i pe aliaţi "să facă mai mult" în acest sens, "pentru că este necesar să aducem cheltuielile în domeniul Apărării la nivelul provocărilor din domeniul securităţii cu care ne confruntăm".

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Federica Mogherini şi parteneri din Finlanda şi Suedia se alătură marţi seara miniştrilor Apărării pentru a discuta despre "cum să ne consolidăm cooperarea", spre exemplu în domeniul "securităţii maritime şi în lupta împotriva unor ameninţări hibride", adaugă Stoltenberg.

Miniştrii urmează să analizeze miercuri "arcul mai larg al instabilităţii" de dincolo de frontierele blocului militar, inclusv ce poate să facă NATO în Irak, în "oferirea unei susţineri directe suplimentare coaliţiei antijihadiste", dar şi în partea centrală a Mării Mediterane, anunţă el.

Tot miercuri urmează să aibă loc o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, în cadrul căreia vor fi evaluate ultimele evoluţii, progresul înregistrat de Ucraina pe calea reformei şi o intensificare a susţinerii din partea Alianţei, adaugă Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.