Sute de motociclişti canadieni vor să manifesteze în weekend la Ottawa, în numele ”libertăţii”, aşa cum au făcut în februarie camionagii care se opun măsurilor santare anticovid, însă poliţia avertizează că nu au ce căuta în centrul capitalei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii, care se declară ”frustraţi” la fel ca restul ”canadienilor”, avertizează autorităţile, în mai multe videoclipuri, pe YouTube.

”Domnule primar, dacă vă uitaţi la noi, mii de persoane vin în oraşul dumneavostră. S-ar putea să fie peste 1.000 de motociclete”, avertizează un activist, Neil, care nu-şi spune numele de familie.

Primii motociclişti urmează să sosească la Ottawa vineri, iar o mare manifestaţie este prevăzută sâmbătă, potrivit site-ului mişcării.

Această adunare îngrijorează autorităţile, la doar două luni după sfârşitul crizei camionagiilor, care a paralizat centrul Ottawei timp de trei săptămâni şi a obligat Guvernul Trudeau să-şi aacorde atribuţii excepţionale pentru a-i disloca.

Poliţia din Ottawa a anunţat luni că a implementat un ”dispozitiv operaţional îmbunătăţit” în vederea controlării manifestaţiei şi aminteşte că în centrul capitalei manifestaţiile au fost interzise.

”Nu vom permite (să se creeze) condiţii periculoase sau ilegale, care ar putea antrena altă manifestaţie ilegală, ca cea din februarie”, anunţă poliţia.

Ea va interzice vehiculele cu motor în mai multe sectoare ale capitalei, mai ales în zona dealului Parlamentului, o zonă ocupată atnci de camionagii.

Timp de aproape o lună, în februarie, sute de camionagii au ocupat centrul capitalei, în semn de protest faţă de vaccnarea obligatorie anticovid în vederea trecerii frontierei între Canada şi Statele Unite.

Această contestare, denumită «convoiul libertăţii” s-a extins apoi în alte ţări, în semn de protest faţă de măsurile sanitare anticovid în ansamblul lor.

Guvernul lui Justin Trudeau a anunţat luni înfiinţarea unei comisii de anchetă privind recurgerea pe timpul iernii la legea măsurilor de urgenţă, o lege care prevede măsuri excepţionale şi care a fost folosită doar a doua oară pe timp de pace în Canada, în vederea soluţionării crizei camionagiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.