Principalul partid de opoziţie din Bulgaria a depus, miercuri, o moţiune de neîncredere faţă de guvernul Boyko Borrisov, în urma lipsei de progres în lupta împotriva corupţiei, însă încercarea este foarte probabil să eşueze, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul de centru-dreapta este susţinut de un partid populist mic şi dacă acesta se va abţine la votul de săptămâna viitoare, moţiunea Partidului Socialist (BSP) o să pice, cu 41 de voturi.

Partidul lui Borrisov, GERB, şi partenerul din coaliţie, formaţiunea naţionalistă United Patriots, au 133 de voturi, împreună cu populiştii Volya.

„Votul de neîncredere nu este un sabotaj, ci un răspuns dat celor 83% dintre cetăţenii bulgari care consideră că aceasta este problema numărul unu”, a spus liderul Partidului Socialist, Kornelia Ninova. „Combaterea corupţiei este o politică pro-europeană, nu una anti-europeană. Este mai bine să fii singur împotriva corupţiei decât o parte a status quo ce apără corupţia”. 

Comisia Europeană a criticat în mai multe rânduri statul bulgar pentru nereuşita de a acuza şi condamna oficialii corupţi.

Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, şi-a asumat recent - pentru prima dată de la intrarea în UE în 2007 - mandatul de şase luni la preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Săptămâna trecută, în timpul ceremoniilor de preluare a preşedinţiei, în Sofia au avut loc proteste anti-corupţie care au blocat capitala.

Corupţia a redus investiţiile străine în Bulgaria de la căderea comunismului, în 1989, iar UE a menţinut Sofia, la fel şi România, în afara spaţiului Schengen din cauza nereuşitei de a combate corupţia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.