Rusia se pregăteşte să efectueze un tir de testare a unei rachete balistice cu capacitate nucleară - fără o explozie nucleară -, în contextul emiterii unor avize de restricţionare a navigaţiei aeriene şi maritime difuzate duminică, la 25 februarie, de către Moscova, în perioada 29 martie-4 februarie, care arată că la acest tir urmează să aibă loc pe cosmodromul Pleseţk, la 800 de kilometri nord de Moscova, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta testată urmează să fie lansată către Peninsula Kamciatka şi să traverseze aproape întregul teritoriu rus, de la vest la est, adică aproape 6.000 de kilometri.

Având în vedere caracteristicile zborului, testul ar viza o rachetă balistică uşoară, de clasa Iars sau Osina-RV.

La câteva zile după Conferinţa Aliaţilor Ucrainei de la Paris, în urma căreia preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat ipoteza unei desfăşurări de militari din Occident la sol în Ucraina şi în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi un discurs către naţiune, calendarul tirului nu a fost ales la întâmplare.

În februarie 2020, Moscova a încercat să testeze o rachetă balistică în timpul unei vizite a preşedintelui american Joe Biden în Ucraina.

Însă tirul a eşuat.

În pofida ecoului lor politic, aceste tiruri de testare sunt un demers care poate fi considerat normal de menţinere în stare operaţională şi de modernizare a arsenalului nuclear.

Toate puterile nucleare efectuează astfel de tituri, inclusiv Franţa, care a procedat în 2023 la două tiruri de testare a unei rachete de tip M51 şi a unei  rachete de tip M51.3.

Obiectivul este nu doar o verificare a faptului că vectorii sunt operaţionali, ci şi o demonstraţie adresată celorlalte ţări a faptului că armele nucleare sunt pregătite să fie folosite în cazul în care este necesar.

În acest sens, testele sunt o manevră esenţială de disuasiune nucleară şi semnalează o modernizare a arsenalului nuclear, fără să se procedeze la teste cu detonări ale unor încărcături nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.