Rusia ”nu vrea un conflict direct” cu Statele Unite, în pofida faptului că ”îşi va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, evaluează serviciile americane de informaţii în raportul lor anual cu privire la ameninţările la adresa Statelor Unite în lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Moscova va continua să folosească diverse tactici, anul acesta”, cu scopul de a încerca să slăbească influenţa Statelor Unite, dezvoltarea unor noi partaneriate sau de  a semăna disensiuni în tabăra occidentală, arată acest raport întocmit de către Direcţia serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), publicat marţi, în toiul unei intensificări a tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

”În fosta URSS, Moscova se poziţionează pentru a-şi spori rolul în Caucaz, a interveni în Belarus în cazul în care consideră necesar acest lucru şi a-şi continua eforturile de destabilizare în Ucraina, în contextul în care negocierile bat pasul pe loc, iar confruntări armate limitate continuă”, se arată în raport.

Însă ”ne aşteptăm ca Moscova să caute ocazii să coopereze pragmatic cu Washingtonul, în condiţiile sale, şi considerăm că Rusia nu vrea un conflict direct cu forţele americane”, se arată în acest document de 27 de pagini.

Preşedintele american Joe Biden tocmai i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o întâlnire la vârf, ”într-o ţară terţă”, ”în următoarele luni”, în vederea ”construirii unei relaţii stabile şi previzibile cu Rusia”.

Biden îşi exprimă ”îngrijorarea cu privire la subiectul acumulării bruşte de trupe ruseşti în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineeană” şi îndeamnă ”Rusia să reducă tensiunile”, a anunţat Casa Albă.

AFGANISTAN

DNI arată în raport că Guvernul afgan urmează să întâmpine dificultăţi în faţa talibanilor, în cazul în care coaliţia internaţională se retrage din Afganistan anul acesta, aşa cum prevede Acordul de la Doha, încheiat de administraţia lui Donald Trump cu talibanii.

”Considerăm că perspectivele păcii vor rămâne limitate în anul care vine”, se arată în document.

Talibanii ”probabil” vor câştiga teren, iar ”Guvernul afgan va întâmpina dificultăţi în a se opune talibanilor, în cazul în care coaliţia îi retrage susţinerea”, avertizează spionajul american.

Washingtonul a anunţat marţi o retragere a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie.

”Forţele afgane deţin în continuare controlul aspra oraşelor mari (...), însă ele întâmpină dificultăţi în a câştiga teren sau în a-şi restabili prezenţa în zone abandonate în 2020”, se arată în raport.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.