Ministrul-preşedinte al landului german Mecklenburg-Pomerania Inferioară Manuela Schwesig, membră a Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, este atacată de către Verzi, parteneri de coaliţie, din cauza angajamentului său în favoarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2, suspendat în prezent, care o etichetează drept ”sluga” Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întrepătrunderea dintre Guvernul regional (al lui Manuela Schwesig) şi grupul public rus Gazprom a fost mereu dezastruoasă şi trebuie să fie examinată într-un final”, a atacat marţi, în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) copreşedintele Verzilor Omid Nouripour.

Manuela Schwesig a susţinut, împreună cu SPD şi Uniunea Creştin Democrată (CDU, opoziţie), proiectul Nord Stream 2, în numele creări de locuri de muncă în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară (nord) - unde se află capătul gazoductului.

Berlinul a decis, însă, după invazia Ucrainei de către Rusia, să nu dea în folosinţă această infrastructură - menită să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaze naturale ruseşti -, un măr al discordiei cu Statele Unite.

O serie de publicaţii au dezvăluit în ultimele zile documente care ridică întrebări cu privire la rolul Manuela Schwesig şi al grupului Gazprom în înfiinţarea, în 2021, a unei ”Fundaţii a climei”, care ar fi permis protejarea de sancţiuni americane a întreprinderilor implicate în construirea Nord Stream 2.

Fostul ministru al Energiei din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară Christian Pegel a recunoscut că a avut contacte regulate cu societatea-umbrelă a Nord Stream 2, în vederea scrierii statutului acestei fundaţii.

Aceste acuzaţii au înfuriat mai mulţi lideri din cadrul Partidului Verzilor, parteneri de coaliţie ai lui Olaf Scholz.

Manuela Schwesig a recunoscut că a fost ”o greşeală” să susţină proiectul atât de mult, în pofida amplificării tensiunilor cu Rusia.

”Un «ups, probabil a fost o greşeală» nu este de ajuns”, denunţă iritat Omid Nouripour.

Deputatul Anton Hofreiter din cadrul Verzilor acuză Guvernul regional al lui Manuela Schwesig de faptul că este ”sluga” Nord Stream 2 şi a Rusiei.

El cere o anchetă parlamentară.

Aleşi din cadrul CDU au cerut demisia ministrului-preşedinte Manuela Schwesig, în vârstă de 47 de ani, un fost ministru al Familiei în marea coaliţie a lui Angela Merkel.

Numeroşi lideri din cadrul SPD au fost atacaţi, în ultimele săptămâni, din cauza unei presupuse complezenţe faţă de Rusia - inclusiv preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, un fost ministru de Externe, dar şi fostul cancelar Gerhard Schröder, care întreţine legături private cu Vladimir Putin şirefuză să demisioneze din multiplele funcţii plătite în mari companii ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.