Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian urmează să efectueze marţi o vizită la Moscova, la câteva zile după o suspendare a negocierilor în dosarul nuclear iranian, din cauza unor noi revendicări ale Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită a fost anunţată luni de către un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

Hossein Amir-Abdollahian ”urmează să efectueze o vizită marţi la Moscova”, pentru a continua negocieri în dosarul nuclear, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

În urmă cu zece zile, declaraţii optimiste anunţau un acord iminent în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 (JCPoA) în dosarul nuclear iranian.

Însă Rusia - lovită de sancţiunile impuse de Occdent în urma invaziei Ucrainei, anunţa la 5 martie că cere Statelor Unite garanţia că aceste măsuri de retorsiune nu-i vor afecta cooperarea economică cu Iranul.

Aceste revendicări au fost respinse drept ”în afara discuţiei” de către secretarul de Stat american Antony Blinken.

Însă ele au oprit negocierile în dosarul nuclear iranian.

Acordul de la Viena, încheiat în 2015 între Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit şi Germania şi Iran, are scopul de a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care asfixiază economia iraniană.

Acordul a fost deturnat de retragerea Statelor Unite din pact, în 2018, de către Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse republicii islamice.

Iranul s-a retras treptat din acord, ca măsură de retorsiune, încălcând limite impuse programului nuclear iranian.

Negocierile s-au reluat după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă şi a lui Ebrahim Raisi în Iran.

Iranul s-a angajat de mai multe uni la negocieri, la Viena, cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite, în vederea relansării acordului nuclear.

Statele Unite, care nu întreţin relaţii diplomatice cuIranul, participă la aceste negocieri în mod indirect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.