Ministrul chinez al Apărării Li Shangfu, care se află într-o vizită la Moscova, şi-a afişat marţi ”hotărârea” de a consolida cooperarea cu armata rusă, potrivit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită la Moscova are scopul ”să demonstreze lumii exterioare” ”hotărârea fermă de consolidare a cooperării strategice între forţele armatei chineze şi ruse”, a anunţat Li Shangfu.

El face aceste declaraţii în contextul unei confruntări cu Occidentul şi al Războiului rus în Ucraina.

El se angajează ”să promoveze cooperarea militară şi tehnică şi comerţul militar între Rusia şi China” şi ”să le ridice la un nou nivel”.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, care l-a primit marţi pe omologul său chinez, a îndemnat, la rândul său, la dezvoltarea acestor relaţii ”prin oferirea reciprocă a unei susţineri puternice, inclusiv în ceea ce priveşte problemele de securitate naţională”.

”Este important ca ţările noastre să aibă aceeaşi evaluare a sensului transformării în curs a peisajului geopolitic mondial”, a subliniat el.

”LEGĂTURI FOARTE PUTERNICE”

Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Li Shangfu de la numirea în post.

Ministrul chinez a anunţat duminică, într-o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, că a ales Rusia pentru a ”pune accentul asupra naturii speciale a importanţei strategice a relaţiilor noastre bilaterale”.

”Avem legături foarte puternice, care depăşesc alianţele militaro-politice din epoca Războiului Rece”, a declarat el la această întâlnire.

Occidentul şi-a multiplicat avertisemntele la adresa Chinei împotriva furnizării de armament Rusiei în Războiul din Ucraina.

Beijingul dezminte că intenţionează să furnizeze partenerului său rus armament.

Această vizită a lui Li Shangfu în Rusia - care se încheie miercuri - intervine după cea a preşedintelui chinez Xi Jinping, în martie, la Moscova.

În acest summit, Putin şi Xi şi-au afişat buna înţelegere şi au pozat în aliaţi strategici hotărţi să se opună hegemoniei Statelor Unite.

Beijingul se declară neutru, de la începutul Războiului rus în Ucraina, însă nu a condamnat niciodată invazia rusă.

Xi Jinping nu a discutat niciodată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

China şi- schiţat poziţia - în 12 puncte - cu privire la Războiul din Ucraina, în care îndeamnă oficial la respectarea suveranităţii tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, dar se abţine de la cea mai mică critică la adresa Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.