Televiziunea rusă de stat a arătat marţi personal de la baza aeriană rusă Latakia, din Siria, care încărca echipamente în aeronave de transport, pentru a le duce la Moscova, a doua zi după ce Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii din ţara arabă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile, preluate de la televiziunea rusă de stat Rossiya 24, arată militari care încarcă echipamente la bordul lui Iliuşin-76.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că personalul tehnic a început să pregătească aeronavele pentru întoarcerea în Rusia.

Anunţul lui Vladimir Putin privind retragerea trupelor a luat prin surprindere o lume întreagă, iar speculaţiile privind motivul liderului de la Kremlin au început să curgă, printre ipotezele vehiculate numărându-se diferende între Moscova şi Damasc, fapt negat de regimul sirian, sau o tentativă de a-l determina pe Bashar al-Assad să accepte încetarea războiului.

Ministrul francez al apărării a declarat că forţele ruse au oprit, practic, atacurile asupra rebelilor moderaţi sirieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele. La o întâlnire cu ministrul apărării şi cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de marţi, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad.

“Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

“În concluzie, îi ordon ministrului apărării ca, începând de mâine (marţi – n.r.), să înceapă retragerii părţii principale a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, a anunţat el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin l-a sunat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a-l informa de decizia Moscovei.

La rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat că Damascul şi Moscova au convenit asupra retragerii trupelor ruse, în concordanţă cu o “continuare a încetării ostilităţilor şi în concordanţă cu situaţia de pe teren”.

De asemenea, liderul de la Damasc a precizat că Rusia şi-a luat angajamentul să susţină în continuare Siria în lupta împotriva terorismului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.