Aproximativ 18.000 de australieni au fost evacuaţi din cauza inundaţiilor de amploare din New South Wales (NSW), în timp ce ploile continuă pe coasta de est, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După mai multe zile de ploi torenţiale, râurile şi barajele din jurul capitalei statului, Sydney, şi din Queensland, stat aflat în sud-est, s-au revărsat.

Autorităţile au spus că este o situaţie întâlnită o dată la 50 de ani şi au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă.

Până luni după-amiază, potrivit premierului NSW, Gladys Berejiklian, nu au fost înregistrate decese, „un miracol, având în vedere prin ce am trecut”. 

Prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat că vor fi oferite fonduri pentru cei forţaţi să îşi părăsească locuinţele.

Berejiklian a mai spus că multe comunităţi lovite de inundaţii au fost afectate în urmă cu jumătate de an de secetă şi incendii de vegetaţie.

„Nu ştiu dacă vreodată în istoria statului au avut loc astfel de evenimente meteorologice extreme într-o succesiune atât de rapidă în mijlocul unei pandemii”, a afirmat ea.

Cel puţin 750 de oameni au fost salvaţi de serviciile de urgenţă, inclusiv din maşini blocate de ape.

Biroul australian de Meteorologie a transmis că precipitaţiile - care în anumite zone au fost de 900 mm - sunt „ieşite din comun”, cu multe regiuni asemănătoare unei „mări continentale”.

Inundaţiile au forţat ca 15.000 de oameni să fie evacuaţi din stat şi alţi 3.000 din Sydney, aproximativ 150 de şcoli au fost închise luni, iar drumurile şi podurile au fost blocate. Zborurile au fost suspendate pe aeroportul Newcastle, aflat la 17 km nord de Sydney, după ce pistele au fost inundate.

Sâmbătă, autorităţile au raportat alunecări de teren, dar şi mai multe case avariate de o mini-tornadă formată la vest de Sydney.

Brisbane şi Gold Coast din sud-estul statului Queensland au fost a afectate în weekend de viituri, iar situaţia este aşteptat să se intensifice până marţi.

Această parte a continentului se confruntă acum cu un tipar de vreme La Niña, care aduce, în mod obişnuit, mai multe precipitaţii şi cicloane tropicale în timpul verii. Doi dintre cei mai ploioşi trei ani din Australia înregistraţi până acum au stat sub semnul manifestărilor La Niña. În mod normal, în timpul La Niña precipitaţiile cresc în medie cu 20% între decembrie şi martie, în estul Australiei.

Oamenii de ştiinţă spun că schimbarea climei intensifică impactul La Niña.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.