Cancelarul german Angela Merkel a descris marţi atacul de la Berlin drept un act terorist şi a îndemnat populaţia să găsească „forţa de a continua să trăiască împreună”, dând asigurări că vinovaţii vor fi pedepsiţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să presupunem că incidentul de la Berlin a fost un atac terorist”, a spus şefa Guvernului în primul discurs rostit după atacul soldat cu 12 morţi şi aproximativ 50 de răniţi.

„Acest eveniment de nedescris va fi pedepsit pe cât de sever permite legea”, a adăugat ea, declarându-se „bulversată” de atac.

 

#Merkel: "This whole country is with [the victims] at this difficult time" #BerlinAttack https://t.co/hRflddrA6z https://t.co/Rh6ExRwRVk

— euronews (@euronews) December 20, 2016

„Acest act şi motivele sale vor fi clarificate”, a promis Merkel, care le-a mulţumit poliţiştilor şi echipelor germane de intervenţie în situaţii de urgenţă.

„Doisprezece oameni care se aflau printre noi ieri (luni – n.r.), care aşteptau cu nerăbdare Crăciunul şi care aveau planuri de Sărbători nu mai sunt printre noi. Este o faptă îngrăzitoare, pe care nimeni nu o poate înţelege. Le-a luat viaţa. Mulţi oameni care sunt răniţi se luptă pentru viaţa lor şi se luptă pentru sănătate lor”, a declarat Merkel. 

Ea a precizat că autorităţile vor verifica dacă autorul atacului a primit protecţie în Germania ca refugiat, aşa cum a sugerat anterior presa. 

„Ar fi foarte dificil pentru noi să aflăm că fiinţa umană care a comis această faptă a venit în Germania pentru a cere refugiu şi azil. Ar fi îngrozitor pentru toţi germanii care sunt foarte activi, zi de zi, pentru a ajuta solicitanţii de azil şi refugiaţii. Ar fi dezgustător pentru ei, pentru cei care ajută oamenii care au venit în această ţară şi ne-au cerut ajutorul”, a adăugat ea. 

Întreaga ţară este unită în doliu, alături de victime, „în această perioadă dificilă”, a afirmat cancelarul.

„Vom găsi forţa de a continua să trăim împreună”, a dat ea asigurări.

Ea a adăugat că, în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României), se va reuni Consiliul de Securitate al ţării, pentru a discuta informaţiile disponibile despre atac. De asemenea, în cursul după-amiezii, Merkel şi ministrul de Interne Thomas de Maiziere vor merge la locul atacului.

De asemenea, şefa Guvernului a apreciat că ţara nu trebuie să renunţe la târgurile de Crăciun în urma acestui atac. Acelaşi lucru l-a anunţat anterior şi ministrul de Interne. „Nu vrem să trăim cu frică. Vom continua să trăim împreună cu toţi cei care vor să trăiască alături de noi în Germania”, a insistat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.