Primăria din Madrid a anunţat că nivelul de noxe din capitala spaniolă a scăzut suficient încât să le permită autorităţilor să renunţe la restricţiile fără precedent impuse asupra circulaţiei vehiculelor, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul local pentru mediu, Ines Sabanes, a anunţat că nu va prelungi restricţiile de circulaţie a maşinilor în funcţia de numărul de înmatriculare, impuse pentru joi.

Însă alte măsuri, printre care interdicţia de a parca pe străzile din centru şi limitarea vitezei maxime permise pe centură la 70 de kilometri pe oră, faţă de 90 de kilometri pe oră anterior, rămân în vigoare.

Acestea se aplică între orele 6.30 şi 21, iar cei care le încalcă riscă amenzi de până la 90 de euro.

Miercuri, Madridul a decis pentru prima dată în istorie să interzică circulaţia, joi, a tuturor maşinilor personale cu numere de înmatriculare pare, pentru a limita poluarea.

Măsura vine după o perioadă însorită şi secetoasă, în urma căreia nivelul de oxid de nitrogen, un gaz toxic ce poate provoca probleme respiratorii precum astmul, a depăşit cu mult limitele stabilite de UE.

Sabanes a precizat că situaţia meteo rămâne nefavorabilă, în special pentru că nu bate vântul, iar autorităţile monitorizează în continuare condiţiile.

Madridul a introdus mai târziu decât alte oraşe europene măsuri antipoluare. Londra a introdus o taxă de congestie a traficului în urmă cu peste 10 ani, în timp ce Parisul a transformat o parte dintre bulevardele din centru în zone pietonale.

În regiunea Madridului – care include capitala şi suburbiile sale – se află aproape patru milioane de maşini, adică una la doi locuitori, precum şi circa un milion de camioane, camionete şi motociclete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.