Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Ucraina trebuie să primească garanţii de securitate clare şi puternice la un summit NATO care va avea loc în iulie în Lituania, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul de la "Vilnius trebuie să trimită un mesaj clar Ucrainei şi ucrainenilor. Sunt în favoarea unor garanţii de securitate mai puternice, concrete şi foarte clare", a declarat Emmanuel Macron reporterilor după summitul  Comunităţii Politice Europene, găzduit joi de Republica Moldova. El a adăugat că va purta discuţii pe această temă cu cancelarul german Olaf Scholz la Potsdam, pe 7 iunie.

CITEȘTE ȘI Macron cere garanţii de securitate pentru Ucraina

La rândul său, Scholz declarase reporterilor că garanţiile ar trebui să fie concepute astfel încât să ofere Ucrainei securitatea de care are nevoie împotriva pericolului de a fi atacată. De asemenea, acestea sunt necesare pentru a stabiliza Ucraina, ceea ce ar însemna un angajament în ceea ce priveşte crearea unei capacităţi de apărare din partea Ucrainei.

Olaf Scholz: Garanţiile de securitate pentru Ucraina trebuie să fie diferite de statutul de membru NATO
CITEȘTE ȘI Olaf Scholz: Garanţiile de securitate pentru Ucraina trebuie să fie diferite de statutul de membru NATO

Preşedintele Volodimir Zelenski declarase anterior reporterilor că doreşte garanţii clare în cazul în care Kievul nu va primi calitatea de membru NATO într-o perspectivă imediată.

"Trebuie să dăm o perspectivă pe termen lung Ucrainei. Este imperativ ca summitul de la Vilnius să ofere aceste garanţii imediate", a subliniat Macron, reluând o idee pe care o exprimase şi cu o zi înainte la o reuniune de securitate găzduită de capitala Slovaciei.

Macron nu a detaliat ce fel de garanţii ar putea fi date, dar a spus că acestea trebuie să fie undeva între garanţiile de securitate pe care le primeşte Israelul şi aderarea deplină la NATO.

CITEȘTE ȘI Bloomberg: Franţa şi Germania au păreri diferite în legătură cu planul pentru Ucraina de aderare la NATO. Ce i s-ar putea oferi Kievului la summitul de la Vilnius


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.