Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă la un ”dialog exigent cu Rusia”, deoarece aceasta este ”singura cale care face posibilă pacea în Ucraina”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele de a angaja un dialog cu Rusia”, a îndemnat, într-o conferinţă de presă, la Berlin, marţi seara, preşedintele francez, în urma unor vizite la Moscova şi Kiev.

”Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, dă el asigurări.

Prezenţa a zeci de mii de militari ruşi la frontiera Ucrainei alimentează temeri în Occident cu privire la o invazie a Rusiei, care a anexat Crimeea în 2014 şi care susţine separatişti proruşi ce luptă împotriva forţelor ucrainene din acelaşi an în Donbas (est), un război care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi care nu a încetat niciodată, în pofida acordurilor de pace de la Minsk din 2015.

Germania, Franţa şi Polonia sunt ”unite” în obiectivul lor de a apăra pacea în Europa, a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz.

Menţinerea păcii este necesar să aibă loc ”atât prin diplomaţie şi mesaje clare, cât şi prin voinţa comună de a acţiona împreună”, a declarat în această conferinţă de presă comună Olaf Scholz, care i-a primit pe preţedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda, după ce s-a întors din Statele Unite, unde s-a întâlnit cu Joe Biden.

Această cină de lucru la Berlin a fost ultima etapă a unui turneu diplomatic al lui Emmanuel Macron, care a discutat faţă în faţă luni, la Moscova, cu Vladimir Putin, iar marţi, la Kiev, cu Volodimir Zelenski, în căutarea unei soluţii diplomatice la criza ruso-occidentală în centrul căreia se află Ucraina, care a atins un nivel al tensiunii rar de la sfârşitul Războiului Rece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.