Parisul a ”decis să nu se alăture” atacurilor coaliţiei americano-britanice împotriva rebelilor huthi în Yemen, ”pentru a evita orice escaladare” în regiune, anunţă Emmanuel Macron, care-şi reiterează apelul la un armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul şi Londra au bombardat poziţii huthi în Yemen la sfârşitul săptămânii, cu scopul de a încerca să oprească atacuri ale rebelilor la Marea Roşie, pe care spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

Franţa a decis ”să nu se alăture” acestor ”atacuri preventive” împotriva huthi, ”pentru că avem o poziţie care încearcă să evite orice escaladare”, a anunţat şeful statului francez marţi seara într-o conferinţă de presă la TF1.

Macron consideră că acest subiect nu este ”militar”, ci ”diplomatic”.

AVERTIZAREA ISRAELULUI

Emmanuel Macron a avertizat Israelul să nu continue operaţiuni insuficient de bine ţintite în Fâşia Gaza.

”Spun acest lucru pentru că acesta este interesul în planul securităţii pe termen lung a Israelului, iar continuarea în prezent a unor operaţiuni ca cele desfăşurate acum înseamnă asumarea unui risc pe termen lung, având în vedere la ceea ce dă naştere acest lucru în întreaga regiune în privinţa securităţii însăşi a Israelului”, a avertizat el.

”Aşadar, noi vom continua iniţiative diplomatice, rezoluţii, discuţii cu scopul de a cere un armistiţiu, iar eu voi continua contactul bilateral pentru a încerca să-l obţin în mod foarte concret”, a anunţat Emmanuel Macron.

”Aceasta este acum prioritatea, pentru că ţim că acest lucru este cel care permite să se meargă către un contact al populaţiilor, să fie protejate”, a adăugat el.

Preşedintele francez a anunţat organizarea - la 7 februarie - a unui omagiu al victimelor atacului de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestinene Hamas în sudul Israelului.

”La 7 februarie, la Monumentul Victimelor Terorismului”, situat pe Esplanada Invalides, la Paris, ”eu voi aduce un omagiu acestor victime, alături de de rudele lor, familiile lor şi toţi cei care vor vrea să ni se alăture”, a anunţat el.

Emmanuel Macron a declarat că Franţa a ”piedut 41 dintre copiii săi” în aceste atacuri şi că are în continuare ”trei ostatici” în Fâşia Gaza.

”Luptăm pas cu pas împreună cu Israelul, Qatarul, care are un rol decisiv în acest sens, împreună cu alţi colegi, pentru a-i elibera”, a anunţat Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.