Ambasadorul UE în Sudan, Aidan O'Hara, a fost agresat în locuinţa sa din Khartoum, care este cuprins de lupte mortale între forţe rivale, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Diplomatul irlandez nu a fost "grav rănit", a confirmat ministrul irlandez de externe Micheál Martin. Martin a descris atacul drept o "încălcare gravă a obligaţiilor de a proteja diplomaţii".
 
Aproximativ 185 de persoane au fost ucise şi peste 1.800 au fost rănite în cele trei zile de lupte, potrivit ONU.
 
În oraş au avut loc atacuri aeriene, bombardamente şi focuri de armă de calibru miare. Atât armata, cât şi un grup paramilitar numit Forţele de Sprijin Rapid (RSF) susţin că controlează locuri cheie din Khartoum, unde locuitorii s-au adăpostit de explozii.
 
Martin l-a descris pe ambasador ca fiind un "diplomat irlandez şi european remarcabil, care serveşte UE în cele mai dificile circumstanţe". "Îi mulţumim pentru serviciile sale şi solicităm încetarea urgentă a violenţelor din Sudan şi reluarea dialogului", a spus el.
 
Anterior, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter că securitatea sediilor diplomatice şi a personalului este o "responsabilitate principală" a autorităţilor sudaneze.
 
Purtătoarea de cuvânt a UE, Nabila Massrali, a declarat pentru agenţia de presă AFP că delegaţia UE nu a fost evacuată din Khartoum în urma atacului. Securitatea personalului a fost prioritară, iar măsurile de securitate erau în curs de evaluare, a adăugat ea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.