Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) şi-au reluat virtual negocierile, luni, cu obiectivul de a-şi depăşi ”divergenţele fundamentale” şi a ajunge la un acord post-Brexit care să evite un ”no deal” dureros la 31 decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste negocieri dificile au fost încetinite începând de joi, după depistarea unui caz de covid-19 în echipa europeană, ceea ce i-a obligat pe negociatori-şefi ai Brexitului din partea UE Michel Barnier şi britanic David Frost să pună capăt oricărei întâlniri faţă în faţă.

”În urma discuţiilor tehnice din acest weekend, negocierile continuă online azi cu David Frost şi echipele noastre”, a anunţat pe Twitter Michel Barnier.

”Timpul este numărat. Divergenţe fundamentale rămân, dar continuăm să muncim din greu pentru a ajunge la un acord”, a adăugat el.

Mai sunt mai puţin de 41 de zile până la 31 decembrie, data la care se încheie perioada de tranziţie post-Brexit, după care Regatul Unit - care a ieţit oficial la 31 ianuarie din UE - va înceta să mai aplice normele europene.

Fără un tratat comercial care să le reglementeze relaţia, Londra şi Bruxellesul riscă un nou şoc economic, în plus faţă de cel provocat de pandemia covid-19.

Cele două părţi - care lucrează la un text comun deja mult avansat - urmează în principiu să încheie un acord suficient de devreme, înainte de sfârşitul anului, care să permită ratificarea acestuia de către Regatul Unit, dar şi de către Parlamentul European (PE).

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat vineri că mai este ”încă multă muncă” de făcut în vederea încheierii unui acord post-Brexit, în pofida ”progreselor înregistrate” în ultimele zile.

Negocoerile sunt în continuare dificile în trei puncte importante - garanţiile cerute de Bruxelles Londrei în domeniul concurenţei, accesul pescarilor europeni în apele britanice şi soluţionarea litigiilor în viitorul acord.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat în mai multe rânduri pregătit de un ”no deal”, în cazul în care UE nu face suficiente concesii.

Ministrul britanic al Finanţelor Rishi Sunak, care a salutat ”progrese”, a apreciat în weekend că Londra ”nu are trebui să caute să ajungă la un acord cu orice preţ”.

”Ar fi preferabil să se ajungă la un acord, pentru că asta ar facilita lucrurile pe termen scurt”, a apreciat el.

Însă, ”impactul cel mai important asupra economiei noastre nu va fi provocat de asta, ci de coronavirus”, a avertizat Rishi Sunak.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.