Un oficial de rang înalt kurd în domeniul luptei împotriva terorismului a declarat luni că este sigur 99% că liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi este în viaţă şi se află la sud de oraşul sirian Rakka, în urma unor informaţii ptrivit cărora şeful grupării jihadiste ar fi fost ucis, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Al-)Baghdadi este cu siguranţă în viaţă. Noi avem informaţii că este în viaţă. Noi credem 99% că este în viaţă”, a declarat Lahur Talabany pentru Reuters.

”Nu uitaţi că are rădăcini de pe vremea Al-Qaida în Irak. Se ascundea de serviciile de securitate. Ştie ce face”, a adăugat el.

Forţele irakiene de securitate au pus capăt celor trei ani de controlul al Statului Islamic asupra oraşului irakian Mosul, iar gruparea este tot mai strâmtorată la Rakka - cele două bastioane ale jihadiştilor în ”califatul” autoproclamat care pierde tot mai mult teren

Însă Talabany declară că Statul Islamic îşi schimbă tactica, în pofida moralului slab, şi că sunt necesari trei-patru ani în vederea eliminării grupării.

După înfrângere, Statul Islamic va încerca o insurgenţă şi va semăna cu o Al-Qaida ”pe steroizi”, apreciază el.

Viitori lideri ai Statului Islamic ar urma să fie foşti ofiţeri în domeniul informaţiilor din regimul fostului dictator irakian Saddam hussein, cărora le este atribuită strategia grupării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.