Tenorul republican din Senatul american Mitch McConell, în vârstă de 82 de ani, cel mai vechi lider republican în Camera superioară a Congresului din istoria americană, ales în unanimitate în funcţie de opt ori din 2006 încoace, urmează să renunţe la funcţie în noiembrie, anunţă el miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă aflu în faţa voastră astăzi (...) pentru a vă spune că acest mandat va fi ultimul de lider al grupului republican”, a anunţat într-un discurs în hemiciclu senatorul din Kentucky.

Această alocuţiune-surpriză a fost ovaţionată în picioare de către aleşi din ambele tabere în Camera superioară a Congresului american.

Mitch McConnell, liderul necontestat la republicanilor în Senat din 2015, s-a aflat, în această calitate, în prima linie a luptei împotriva politicilor administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama (2009-2017), dar şi pentru a-l susţine pe Donald Trump, ajuns la putere în ianuarie 2017.

El este, de la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, unul dintre cei mai mari apărători ai ajutorului american al Kievului.

De câteva luni au apărut ngrijorări cu privire la starea sănătăţii liderului republican, care a avut dou momente de lungă absenţă în decurs de o lună.

În martie, senatorul octogenar a fost spitalizat după ce a căzut la un dineu privat, când a suferit o comoţie cerebrală, şi-a rupt o coastă şi a fost nevoit să-şi înceteze activitatea timp de şase săptămâni.

Mitch McConnell a refuzat însă în mod categoic să demisioneze.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.