Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel au crescut vertiginos după atacurile din weekend ale Teheranului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încurajăm toate eforturile de stopare a extinderii zonei de conflict, în special ultima evoluţie", a declarat Sudani la Casa Albă, la începutul unei întâlniri cu preşedintele Joe Biden. Întâlnirile au loc în timp ce Israelul, aliat al SUA, îşi cântăreşte răspunsul la atacul cu rachete şi drone al Iranului, Statele Unite şi Europa îndemnând la reţinere. Irakul este un aliat rar atât al Washingtonului, cât şi al Teheranului.

Spaţiul aerian irakian a fost o rută principală pentru atacul fără precedent al Iranului cu drone şi rachete balistice asupra Israelului, iar oficialii irakieni spun că Iranul i-a informat, precum şi alte ţări din regiune, înainte de atac.

Sudani conduce o delegaţie care s-a întâlnit luni cu oficiali din Washington, inclusiv cu Biden şi cu secretarul apărării Lloyd Austin.

"În spiritul parteneriatului, opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune", a declarat Sudani prin intermediul unui translator, în timp ce stătea lângă Biden în Biroul Oval. "Dar suntem de acord cu siguranţă cu privire la dreptul internaţional, la dreptul internaţional umanitar, la responsabilitatea de a proteja şi la dreptul războiului, şi respingem orice represiune împotriva civililor, în special a femeilor şi copiilor, şi încurajăm angajamentul privind respectarea normelor internaţionale şi a misiunilor diplomatice."

Biden a declarat că Washingtonul s-a angajat faţă de securitatea Israelului şi faţă de încetarea luptelor din Gaza.

"Ne-am angajat să obţinem o încetare a focului care să-i aducă pe ostatici acasă şi să împiedicăm extinderea conflictului dincolo de ceea ce s-a întâmplat deja", a declarat Biden.

"Parteneriatul dintre Statele Unite şi Irak este esenţial", a adăugat el, menţionând eforturile împotriva ISIS şi acordul strategic esenţial dintre cele două naţiuni.

Vicepremierul Muhammad Ali Tamim, care a co-prezidat o reuniune a Comitetului superior de coordonare SUA-Irak împreună cu secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat că Irakul este preocupat de faptul că regiunea sa este "târâtă într-un război mai amplu care va ameninţa securitatea şi siguranţa internaţională".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.