Liderii Grupului Celor Şapte (G7) au participat miercuri la o reuniune virtuală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o demonstraţie de solidaritate, şi au convenit să impună noi sancţiuni sectorului diamantelor ruseşti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste noi sancţiuni prevăd interzicerea importului de diamante neindustriale din Rusia - începând din ianuarie - şi a importului de diamante ruseşti din terţe ţări - începând din martie -, se arată într-un comunciat comun publicat după reuniune.

Participanţii la reuniune vor să consolideze controlul asupra utilizării de către Rusia a sistemului financiar internaţional şi să impună sancţiuni suplimentare în vederea unei consolidări a plafonării preţului petrolului rusesc.

Aceste sancţiuni intervin după ce preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului american să aprobe o cerere pe care a depus-o în urmă cu mai multe săptămâni privind suplimnentarea cu zeci de miliarde de dolari a ajuoarelor destinate Ucrainei.

El a subliniat că este vorba despre o ”responsabilitate urgentă”, care va menţine susţinerea Ucrainei de către aliaţii Statelor Unite.

Statele Unite urmau să anunţe miercuri o suplimentare cu 175 de milioane de dolari a ajutoarelor destinate Ucrainei, potrivit unui oficial american.

Zelenski a cerut în cadrul reuniunii susţinerea în continuare a Ucrainei.

”Rusia crede că America şi Europa vor da dovadă de slăbiciune şi nu-şi vor menţine susţinerea Ucrainei la nivelul adecvat. Putin crede că lumea liberă nu=şi va aplica deplin propriile sanţciuni”, a declarat el, citat pe site-ului preşedinţiei ucrainene.

”Lumea liberă are o nevoie vitală să-şi menţină consolidarea, interacţiunea, susţinerea celor a căror libertate este atacată”, a pledat el.

Statele membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) - s-au angajat în mai să reducă dxporturile către Rusia care pot să-i finanţeze Războiul în Ucraina.

Ele anunţau atunci într-un comunicat comun că vizau exportul de maşini industriale, unelte şi tehnologie şi că vor să reducă veniturile Rusiei din comerţul cumetale şi diamante.

Ele au recunoscut că impactul plafonării preţului ţiţeiului rus la 60 de dolari s-a atentuat după un an de zile şi examinează modalităţi de consolidare a acestuia.

Preşedintlee rus Vladimir Putin a efectuat miercuri o vizită în Arabia saudită, unde a fost primit de către prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cu care urma să discute inclusiv despre Războiul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.