Partidul ultranaţionalist rus LDPR l-a ales vineri şef pe economistul Leonid Sluţki, la o lună şi jumătate după moartea lideruluisău istoric şi emblematic Vladimir Jirnovski, ale cărui idei anti-occidentale s-au impus în viaţa publică rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Formaţiunea a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că Leonid Sluţki, în vârstă de 54 de ani, a fost ales în unanimitate în cadrul unui Congres, la Moscova.

El era singurul candidat.

Leonid Sluţki este preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

El a făcut parte din delegaţia Moscovei la negocieri de pace cu Kievul, negocieri care se află într-un punct mort din martie.

Sluţki, de formaţie un economist, este deputat în Duma de Stat din 2000.

El a promis vneri, după ce a fost ales, ”să consolideze” programul social al partidului său, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

În 2018, Leonid Sluţki a fost acuzat de hărţuire sexuală de către mai multe jurnaliste ruse - acuzaţii rare în Rusia, o ţară care a rămas foarte mult în urmă în lupta împotriva violenţelor sexiste.

O comisie din cadrul Dumei nu a dat curs acestor acuzaţii, pe care cel vizat le-a respins în bloc.

OPOZIŢIE DE FAŢADĂ

Partidul Liberal-Democrat (LDPR) a fost înfiinţat în 1992 de către Vladimir Jirinovski.

El a obţinut 7,55% dintre voturile exprimate în alegerile legislative din 2021, după Partidul Comunist (18,93%) şi Partidsul Rusia Unită al lui Vladimir Putin (49,82%).

Vladimit Jirnovski, clasat de extremă dreapta, care a murit în aprlie la vârsta de 74 de ani, a participat la aproape toate alegerile prezidenţiale din Rusia modernă.

Partidul său a fost mereu reprezentat în Parlament şi este vizibil în instanţe locale şi naţionale.

LDPR este însă acuzat de faptul că joacă un rol de opoziţie de faţadă care, într-un final, se aliniază întotdeauna mairilor decizii ale lui Vladimir Putin.

Ideile anti-occidentale ui lui Vladimir Jirinovski - obsedat de grandoarea Rusiei -, care păreau extreme în anii '90, s-au impus puţin câte puţin în viaţa publică rusă, incluisv la Kremlin.

La sfârştul lui 2021, Jirinovski a prezis că anul 2022 ”nu va fi un an paşnic, ci va fi anul în care Rusia va reveni o putere”, anunţând astfel invazia militară a Ucrainei de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.