Kremlinul a declarat luni că nu ia în discuţie trimiterea şi mai multor soldaţi ruşi în Ucraina, printr-o a doua rundă de mobilizare a rezerviştilor, în condiţiile în care forţele ruse au fost nevoite să cedeze teren în ultima lună şi s-ar pregăti de o repoziţionare pe frontul din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de reporteri dacă Rusia plănuieşte o nouă rundă de mobilizare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot vorbi în numele Ministerului Apărării, dar nu există discuţii la Kremlin despre acest lucru”, relatează Reuters.

Vladimir Putin a declarat că a pus capăt campaniei de mobilizare la sfârşitul lunii octombrie, dar nu a revocat un decret oficial care oferă baza legală pentru recrutare - o decizie ce a provocat îngrijorare în rândul unora, care se tem că Kremlinul îşi păstrează opţiunile deschise pentru o viitoare mobilizare.

Rusia a chemat peste 300.000 de rezervişti pentru a sprijini ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina, într-o campanie de mobilizare controversată lansată în septembrie. Măsura a determinat sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă din ţară pentru a evita să fie recrutaţi şi a declanşat cele mai mari proteste anti-Kremlin de când Moscova şi-a trimis trupele în ţara vecină, în februarie.

Kremlinul a promis, în schimb, că „îi va aduce în faţa justiţiei” pe cei responsabili de o presupusă execuţie a unor soldaţi ruşi în Ucraina, despre care se tot vorbeşte în ultimele zile la Moscova, după apariţia unei înregistări video pe reţelele sociale ruseşti. Dmitri Peskov a spus că Moscova va face tot posibilul pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce el a numit „o crimă de război”.

Rusia a declarat săptămâna trecută că soldaţii ucraineni au executat peste 10 prizonieri de război ruşi, acuzând Kievul că a comis crime de război pe care Occidentul le ignoră. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului, dar Ucraina declarase anterior că va investiga orice presupuse abuzuri comise de forţele sale armate.

Pe de altă parte, Kremlinul s-a declarat luni „îngrijorat” de ceea ce a spus că sunt bombardamente repetate ale Ucrainei asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi a cerut puterilor internaţionale să se asigure că forţele ucrainene încetează atacurile asupra celei mai mari uzine atomice din Europa.

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei, a fost bombardată sâmbătă şi duminică, în atacuri pe care Kievul le atribuie Moscovei şi care au atras condamnarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, şeful AIEA avertizând că astfel de lovituri riscă să declanşeze un dezastru major.

„Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorarea noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Facem apel la toate ţările lumii să îşi folosească influenţa pentru ca forţele armate ucrainene să înceteze să mai facă acest lucru”, a spus el.

CITEȘTE ȘI Şeful AIEA avertizează, după bombardarea centralei Zaporojie: „Se joacă cu focul” / O echipă de experţi evaluează azi pagubele de la centrala nucleară / Rusia le-ar putea restricţiona accesul

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.