Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit să continue discuţiile, pe fondul tensiunilor legate de trupele ruseşti desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina, iar Putin ar dori şi o întâlnire în persoană, a anunţat duminică Kremlinul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kremlinul a spus că Putin şi Biden au convenit să aibă mai multe discuţii, în timpul unei întâlniri video din 7 decembrie care s-a concentrat pe relaţiile Est-Vest, aflate la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece şi tensionate în prezent de prezenţele trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei.

Biden s-a folosit de întâlnirea online pentru a-l avertiza pe Putin că Occidentul va impune Rusiei ”măsuri economice şi de altă natură puternice” dacă va invada Ucraina, în timp ce Putin a cerut garanţii că NATO nu se va extinde mai departe spre est.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la televiziunea de stat că Putin nu are motive speciale de optimism după ce a vorbit cu Biden, din cauza diferenţelor continue şi foarte serioase dintre Rusia şi Statele Unite cu privire la aşa-numitele ”linii roşii” pe care Moscova nu doreşte să fie încălcate de Occident.

În afară de extinderea NATO spre est, Rusia a spus că nu doreşte ca anumite arme ofensive să fie desfăşurate în ţările care se învecinează cu ea, cum ar fi Ucraina.

Pe 7 decembrie, Putin i-a spus lui Biden că trupele ruse se află pe teritoriul rus şi nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, a spus Peskov.

”Actualele... tensiuni şi aşa mai departe sunt create pentru a demoniza şi mai mult Rusia şi a o prezenta drept un potenţial agresor”, a adăugat Peskov.

Totuşi, el a spus că cei doi lideri au convenit să mai aibă o rundă de discuţii, poate online, un format plăcut de cei doi preşedinţi.

”Cu siguranţă ne vom vedea, mi-aş dori foarte mult să se întâmple asta”, i-a spus Putin lui Biden, potrivit unui scurt videoclip difuzat pe postul de televiziune de stat Rossiya 1.

Kremlinul a afirmat că este prea devreme pentru a spune când se vor putea întâlni cei doi lideri în persoană.

 Discuţia online dintre Biden şi Putin a liniştit îngrijorrile investitorilor şi a ajutat rubla să recâştige teren după o vânzare determinată de un alt val de temeri cu privire la noile sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.