Kremlinul a afirmat joi că abordarea preşedintelui ales american Donald Trump privind politica externă este “fenomenal de apropiată” de cea a liderului rus Vladimir Putin, ceea ce îi oferă Moscovei speranţa că relaţiile SUA-Rusia se vor îmbunătăţi treptate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că a văzut asemănări incredibile între ideile celor doi, ceea ce înseamnă că există o bază solidă pentru a lansa un dialog important între Moscova şi Washington.

Peskov, care se află în SUA pentru un turneu de şah, s-a declarat uimit de cât de mult a semănat discursul lui Trump din noaptea alegerilor cu un altul rostit de Putin în sudul Rusiei, luna trecută.

Ambii au spus că pun interesele ţării lor pe primul plan, dar sunt deschişi la dezvoltarea de relaţii cu alte ţări, în funcţie de cât de dispuse sunt ţările respective să aprofundeze relaţiile.

“Ei (Putin şi Trump – n.r.) au stabilit aceleaşi principii de politică externă, iar acest lucru este incredibil”, a declarat Peskov joi seară.

“Este fenomenal cât de aproape sunt unul de altul în ceea ce priveşte abordarea lor conceptuală privind politica externă. Iar aceasta este, probabil, o bază bună pentru optimismul nostru moderat că vor putea cel puţin să lanseze un dialog pentru a începe să cureţe grajdurile lui Augias în relaţiile noastre bilaterale”, a adăugat el.

În condiţiile în care Moscova şi Washington au diferende profunde privind Siria, Ucraina şi NATO, Peskov a avertizat că ar putea dura mult timp până când relaţiile se vor îmbunătăţi semnificativ, pentru s-a permis deterioarea lor puternică.

„Durează ani să fie obţinută o atmosferă de încredere reciprocă”, a insistat el. “Nu este posibil doar să declarăm că există o atmosferă de încredere reciprocă, în special după ce a fost făcut atât de mult rău relaţiilor noastre în ultimii ani”, a adăugat oficialul.

Anterior, Peskov a declarat pentru agenţia TASS că Putin este dispus să fie flexibil în ceea ce priveşte repararea relaţiilor, dar există o limită a flexibilităţii sale şi că are nevoie de reciprocitate din partea SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.