Ucraina - care intră slăbită, sâmbătă, în al treilean an de război cu Rusia, în timp ce ajutoarele de la aliaţii săi se termină iar maţina militară rusă accelerează - va triumfa asupra ”beznei” ruse, a promis comandantul armatei ucrainene, în contextul în care unii lideri din Occident îşi afişează susţinerea prezenţi la Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina va triumfa asupra ”beznei” ruse, a promis comandantul armatei ucrainene sâmbătă, ziua invaziei ruse.

”Sunt convins că victoria noastră este ăn unitate. Şi va fi, fără nico îndoială. Pentru că lumina învinge întotdeauna bezna”, a subliniat într-o postare pe Telegram Oleksandr Sîrski.

Atunci când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că trupele ruse pătrund pe teritoriul Ucrainei, în zorii lui 24 februarie 2022, el credea că trupele sale puteau cuceri Kievul în câteva zile, însă rezistenţa ucraineană le-a constrâns la retrageri umilitoare.

În 2023, Ucraina fost umilită de eşecul unei contraofensive de amploare, iar armata rusă, susţinută de o economie orientată către efortul de război se află în prezent într-o poziţie de forţă, în timp ce armata ucraineană se plânge de slăbiciunea trupelor sale şi de o lipsă de obuze şi echipament de apărare antiaeriană.

Prezenţa, sâmbătă, în Ucraina, a unor lideri din Occident - cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în frunte -, pentru a-şi afişa susţinerea, nu poate însă ascunde faptul că ajutorul american este blocat de către rivalii republicani ai preşedintelui democrat Joe Biden, iar ajutorul european întârzie.

VON DER LEYEN SALUTĂ ”REZISTENŢA” KIEVULUI

Preşedinta Comisiei a salutat ”extradordinara rezistenţă a poporului ucrainean” sâmbătă, la sosirea la Kiev, la doi ani de începutul invaziei la scară mare a Ucranei de către Rusia.

”(Sunt) la Kiev pentru a marca doi ani de război ai Rusiei împotriva Ucrainei. Şi pentru a sărbători extraordinara rezistenţă a poporului ucrainean”, a anunţat ea pe reţele de socializare.

”Mai mult ca niciodată, noi susţinem ferm Ucraina. Financiar, economic, militar, moral. Până când această ţară va fi din nou liberă”, anunţă ea.

TRUDEAU ŞI MELONI, LA KIEV, LA UN SUMMIT VIRTUAL PRIVIND UCRAINA

Premierul canadian Justin Trudeau a sosit la kiev sâmbătă, a anunţat un purtător de cuvânt al Căilor Ferate ucrainene.

”Aliaţi sosesc la Kiev”, a anunţat pe Facebook Oleksandr Şevdenko, postând o imagine de la ieşirea din tren a lui Justin Trudeau în Gara din Kiev, şi a preşedintei CE Ursula von der Leyen, a cărei sosire a fost anunţată cu un pic mai înainte.

Premierul italian Giorgia Meloni a sosit sâmbătă dimineaţa într-o vizită surpriză la Kiev, unde prezidează o reuniune virtuală a G7 cu privire la Ucraina, potrivt unor imagini transmise de Guvernul italian.

În aceste imagini Giorgia Meloni apare coborând in tren în Gara din Kiev, primită de o delegaţie.

Presa italiană scrie că Giorgia Meloni a călătorit cu avionul până în Polonia, unde a luat trebul către Ucraina.

O reuniune a Grupului Celor Şapte (G7), prezidat în prezent de Italia , la care urmează să participe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să aibă loc sâmbătă seara.

La această reuniune urmează să se discute despre noi sancţiuni vizând Moscova, la doi ani de la invazia rusă.

Aceasta este prima reuniune a şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Regatul Unit, Italia şi Canada - în preşedinţia italiană.

ŞOIGU, ÎN UCRAINA

Ministrul rus al Apărării Sergjei Şoigu a vizitat trupe ruse în Ucraina, anunţă armata rusă sâmbătă, marcând doi ani de ofensivă în această ţară vecină.

”Azi, în termeni de raport de forţă, avantajul este de partea noastră”, le-a tranmis el militarilor ruşi dintr-un centru de comandament.

Serghei Şoigu a fost informat că forţe ruse au trecut la ofensivă după ce au cucerit oraşul Avdiivka, anunţă într-un comunicat armata rusă.

SUSŢINEREA DIN PARTEA FRANŢEI ”NU VA SLĂBI” ÎI TRANSMITE MACRON LUI PUTIN

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat sâmbătă pe omologul său rus Vladimir Putin că susţinerea Ucrainei de către Franţa ”nu va slăbi” şi că nu trebuie să conteze pe o ”oboseală a europenilor”.

”Doi ani de război, Atacată şi însângerată, dar în continuare în picioare. Ucraina se bate pentru ea, pentru idealurile sale, pentru Europa noastră. Angajamentul nostru nu va slăbi”, scrie macron într-un mesaj postat de Palatul Élysée pe X cu ocaiza marcării a doi ani de la invazia rusă.

”Rusia nu trebuie să conteze pe vreo oboseală a europenilor”, avertizează el într-un comunicat postat pe X.

”rezultatul acestui război va fi decisiv pentru interesele, valorile şi securitatea europeană. Franţa este şi va rămâne alături de Ucraina şi de poporul ucrainean”, se arată în comunicat.

245 DE MILIOANE DE LIRE STERLINE DE LA LONDRA ÎN VEDEREA APROVIZIONĂRII CU MUNIŢIE

regatul Unit a anunţat sâmbătă o anvelopă în valoare de 245 de milioane de lire sterline (287 de milioane de euro) în vederea ajutării Ucrainei să-şi reconstituie muniţia, la doi ani de la invazia rusă.

Acest ajutor vizează ”să revigoreze lanţurile de aprovizionare în vederea producţiei de muniţie de artilerie de care Ucraina are nevoie urgentă pentru a-şi creşte rezervele”, anunţă într-un comunicat Ministerul britanic al Apărării.

Armata ucraineană a ”respins invadatorul rus pentru a recupera jumătate din teritoriul pe care Putin l-a furat, cauzând pagube semnificative capacităţilor ruseşti, distrugând sau avariind aproximativ 30% din Flota rusă la Marea Neagră şi transformarea în epavă a mii de tancuri şi blindate”, declară ministrul britanic al Apărării Grant Shapps.

”Împreună, vom face în aşa fel încât Putin să eşueze pentru o victorie a democraţiei, a ordinii internţaionale bazate pe reguli şi a poporului ucrainean”, adaugă el.

UN MORT ŞI TÂREI RĂNIŢI ÎNTR-UN ATAC CU DRONĂ LA ODESA

O persoană a murit, iar cel puţin alte trei au fost grav rănite vineri seara, la Odesa, în sudul Ucrainei, după ce o dronă rusească s-a lovit de o clădire locuită, au anunţat autorităţile locale.

Drona a fost doborâtă de către forţele ucrainene. Alte patru done au fost doborâte noaptea, a anunţat armata ucraineană.

”O dronă doborâtă s-a sdrobit de o zonă rezidenţială în Odesa, cauzând distrugeri şi un incendiu”, au anunţat pe Telegram Forţele Aprării ucrainene în sud.

”În pofida faptului că incendiul a fost stins rapid, un apartament a fost complet distrus”, precizau  ele.

Proprietarul apartamentului a fost ucis, însă ”salvatori au reuşit să o scoată pe soţia acestuia dintre dărâmături”, iar alţi doi locuitori dintr-o locuinţă vecină au fost conduşi la spital c8u arsuri, precizează forţele ucrainene.

Guvernatorul regiunii Odesa Oleg Kiper a confirmat pe Telegram că trupul unui bărbat a fost găsit la faţa locului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.