Armata ucraineană recunoaşte miercuri că a fost înfrântă de Rusia în Bătălia de la Soledar, în estul Ucrainei, la două săptămâni după ce Moscova a anunţat cucerirea acestui orăşel, iar un purtător de cuvânt militar în zona de est, Serghii Cerevatî, anunţă retragerea trupelor ucrainene din localitate, în timp ce Bătălia de la Bahmut este în toi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După luni de lupte grele (...), forţele armate ucrainene au părăsit” orăşelul Soledar, pentru a se ”replia în poziţii pregătite”, declară AFP Serghii Cerevatî.

Purtătorul de cuvânt refuză însă să precizeze când a avut loc această retragere.

ARMATA RUSĂ ÎNAINTEAZĂ LA BAHMUT

Trupe ruse revendică miercuri o înaintare la Bahmut - epicentrul conflictului în estul Ucrainei, unde au loc confruntări armate în unele cartiere ale oraşului, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse.

”Ostilităţi destul de dure continuă la Bahmut (...). Lupte se defăşoară deja undeva la periferie şi undeva în aceste cartiere care erau încă controlate de inamic destul de recent”, declară Denis Puşilin, reprezentantul ocupaţiei ruse în regiunea Doneţk, citat de agenţii ruse de presă.

Puşilin anunţă că trupe ruse - şi mai ales mercenari din grupul paramilitar rus Wagner - ”avansează”.

Oraşul Bahmut, care avea aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, este luat cu asalt, din vară, de trupe ruseşti, fără că acestea să fi reuşit până în prezent să spargă apărarea ucraineană.

Bahmutul - în mare parte distrus şi a cărui importanţă strategică este contestată de către unii experţi - a devenit în ultimele luni locul unor pierderi grele de ambele părţi.

Denis Puşilin estimează că înaintarea revendicată de Rusia la începutul lui ianuarie la Soledar, situat mai la nord, a ”jucat un rol-cheie” în înaintarea actuală la Bahmut.

Cucerirea acestui orăşel ”a permis blocarea căilor de aprovizionare ale inamicului şi, în parte, preluarea controlului operaţional al zonelor” din care ucrainenii atacau poziţii ruseşti, estimează liderul separatist.

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat marţi seara, prin serviciul său de presă, că ”scopul cuceririi Bahmutului este distrugerea armatei ucrainene în împrejurimile oraşului şi împiedicarea oricărei acţiuni ofensive în toate direcţiile”.

”Toate unităţile pregătite de luptă ale forţelor ucrainene sunt trimise la bahmut, iar grupul Wagner le distruge, deschizând oportunităţi operaţionale în alte direcţii” ale frontului, se lăuda el.

Statul Major ucrainean a confirmat în raportul său zilnic, miercuri, asalturi ruseşti la Bahmut şi în zona oraşului.

Institutul de Studiu al Războiului (ISW), un centru de reflecţie din Statele Unite, anunţă că ”forţele ruse au realizat cuceriri teritoriale marginale la Bahmut”.

ISW relevă informaţii cu privire la o ofensivă rusească - în curs - la Vugledar, mai la sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.