Justiţia venezueleană a promis să-i urmărească pe toţi cei care ”conspiră împotriva păcii” după ”atentatul” a cărui ţintă spune că a fost preşedintele Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce autorităţile anunţă o ripostă energică, o maree de susţinători ai puterii, cu portrete ale lui Maduro, a defilat luni până la palatul prezidenţial Miraflores, la Caracas.

Câteva sute de chavişti au aşteptat ore întregi o apariţie a lui Maduro, anunţată de către Ministerul Comunicaţiilor, însă preşedintele nu a venit. Ministerul nu a explicat această absenţă.

”Am venit să-l susţinem pe preşedinte după atacul a cărui ţintă a fost”, a declarat pentru AFP Francisca Harvey, în vârstă de 53 de ani, în timp ce se îndrepta către estrada pe care se putea citi, pe un ecran uriaş, ”Maduro pentru mult timp”.

”Speram să-l văd astăzi, dar credem că n-a ieşit din motive de securitate”, a declarat Margot Sivira, în vârstă de 36 de ani, care s-a prezentat drept ”o combatantă socială”.

Altă manifestantă, Linda Estrada, în vârstă de 48 de ani, a justificat şi ea absenţa lui Maduro. ”Preşedintele nu poate să vină aici, nu le vom da plăcerea de a-l putea omorî”, a declarat ea.

De pe estradă, numărul doi din tabăra pezidenţială, Diosdado Cabello, a avertizat contra consecinţelor unui eventual asasinat al preşedintelui. ”Să nu credeţi, domnilor din burghezie, din partide de opoziţie, că veţi putea să guvernaţi măcar o clipă. Venezuela va fi în foc şi sânge!”, a tunat el.

Potrivit autorităţilor venezuelene, două drone încărcate cu explozivi au detonat în apropierea tribunei prezidenţiale, în timpul unei ceremonii militare la Caracas.

Rapiditatea răspunsului forţelor de ordine, contradicţii în declaraţiile autorităţilor, eventuale manipulări - cazul ridică numeroase întrebări. Maduro afirmă cu regularitate că este ţinta unor comploturi de tot felul, pe care serviciile sale de securitate reuşesc să le dejoace.

”CONEXIUNI INTERNAŢIONALE”

Într-o conferinţă de presă, luni, procurorul general al Venezuelei Tarek William Saab a pus în gardă contra oricărei noi tentative de a viza autorităţile.

Justiţia ”îi va urmări, în cadrul legii, pe cei care consipră împotriva păcii civile”, a avertizat magistratul. ”Fie ca aceste fapte să servească, o dată pentru totdeauna, la a pune capăt oricărei tentative de a aduce atingere păcii în mod violent”.

Saab a confirmat că doi bărbaţi au fost arestaţi ”în flagrant delict”, în timp ce pilotau una dintre drone dintr-un vehicul, în apropierea evenimentului. Acest aparat a explodat după ce s-a lovit de un imobil, porivit autorităţilor.

Contrar anunţului său de duminică, procurorul general nu a dezvăluit identităţile persoanelor arestate.

Până acum, şase persoane au fost arestate în acest dosar, potrivit ministrului de Interne Nestor Reverol.

”Ştim de unde au fost pilotate dronele, au fost culese probe de acolo (...). Toţi autorii faptelor au fost identificaţi, dar şi complicii lor”, a declarat magistratul.

Saab a dat totodată asigurări că persoanele ”care au fabricat dispozitivele” au fost identificate şi că ”primele conexiuni internaţionale au fost stabilite”.

COMPLOTURI

La puţin timp după fapte, Maduro l-a acuzat pe omologul său columbian Juan Manuel Santos, care-i cedează marţi puterea succesorului său Ivan Duque. Evocând ”finanţatori” neidentificaţi care locuiesc în Statele Unite, el a acuzat de asemenea ”ultradreapta”, referindu-se la opoziţia venezueleană.

El a reiterat acuzaţiile formulate împotriva lui Santos într-o înregistrare postată pe Twitter în noaptea de luni spre marţi.

Forţele de securitate ”au prins toţi actorii materiali şi îi vom urmări pe autorii intelectuali. Este clar şi există suficiente probe ale implicării Guvernului columbian în exerciţiu al lui Juan Manuel Santos”, a declarat Maduro. ”Voi demonstra cu probe şi martori”, a dat el asigurări.

La Bogota, Guvernul a catalogat drept ”absurdă” versiunea Caracasului, pe care preşedintele Santos a catalogat-o ”insolită”.

Statele Unite au negat, la rândul lor, orice implicare.

Un misterios grup rebel, intitulat ”Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă” a revendicat acţiunea pe reşele de socializare.

Opoziţia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de fermitatea avertismentelor autorităţilor, temându-se de un nou val de reprimare. Potrivit adversarilor lui Maduro, în ţară sunt 248 de ”deţinuţi politici”.

Evenimentul continuă să suscite reacţii internaţionale.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres ”este îngrijorat”, a anunţat luni un purtător de cuvânt.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat susţinerea faţă de Maduro într-o convorbire telefonică.

Incidentul a avut loc într-un context social şi politic tensionat. Toţi indicatorii economici în Venezuela sunt pe roşu. Inflaţia ar putea să atingă 1.000.000% la sfârşitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar PIB-ul să se contracte cu 18%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.