Curtea de Apel de la Belfast a confirmat luni legalitatea Protocolului nord-irlandez, aplicând astfel o nouă lovitură unioniştilor, care consideră controalele vamale pe care acesta le intoduce drept o ameninţare la adresa locului provinciei britanice în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţi ai unor lideri unionişti - ai unor foşti lideri ai partidelor DUP şi UUP - care se află la originea acestei proceduri care a fost respinsă deja în primă instanţă, intenţionează să se adreseze Curţii Supreme britanice, la Londra.

Ei consideră că acest Protocol, negociat de Londra cu Bruxellesul în cadrul Acordului Brexitului, încalcă dispoziţiile Acordului din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt celor 30 de ani de război sângeros între republicani, în principal catolici, favorabili unei reuniri a Insulei Irlandei, şi loialişti, care vor o rămânere în Coroana britanică.

Reclamanţii consderă de asemenea că Protocolul este incompatibil cu Act of Union, legea din 1800 în baza căreia au fuzionat regatele Marii Britanii şi Irlandei.

Judecătoarea Siobhan Keegan a respins ambele argumente.

Irlanda de Nord se află în toiul unei crize politice, cu mai puţin de două luni înantea unor alegeri locale - prevăzute la începutul lui mai - care riscă să zguduie echilibrul, din cauza presiunii republicanilor, potrivit unor sondaje.

La începutul lui februarie, premierul nord-irlandez Paul Givan (unionist, DUP) a demisionat, din cauza nemulţumirii din tabăra sa faţă de Protocol, ceea ce a condus la căderea Guvernului local.

Plecarea sa din Executiv a complicat şi mai mult negocieri între Londra şi Bruxelles cu privire la aplicarea textului, care menţine Irlanda de Nord atât în piaţa unică, cât şi în Uniunea Vamală europene.

Această problemă a fost evocată, recent, în cadrul unei vizite la Londra a premierului irlandez Micheal Martin, care a încercat să afişezeun front unit împreună cu omologul său brtanic Boris Johnson împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Micheal Martin consideră ”puţin probabilă” o soluţie în privinţa Protocolului nord-irlandez înaintea alegerilor locale nord-irlandeze de la 5 mai.

Boris Johnson a îndemnat, în schimb, Bruxellesul să opereze ”modificări importante” ale Protocolului nord-irlandez, aflat în vigoare din ianuarie 2021.

Înaintea acestei întâlniri, liderul DUP Jeffrey Donaldson a anunţat că partidul său rămâne în afara mecanismului împărţirii puterii, aflat în vigoare în provncia britanică, până când Londra va acţiona ”să protejeze Irlanda de Nord în cadrul Regatului Unit”.

Protocolul nord-irlandez este prezentat drept una dintre cauzele unei intensificări a unor violenţe, în primăvara lui 2021, în cartiere loialiste din Belfast.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.