Premierul nord-irlandez Paul Givan a demisionat din cauza nemulţumirii unioniştilor faţă de dispoziţii vamale post-Brexit în această provincie brtanică ce ameninţă, consideră ei, locul Irlandei de Nord în Regatul Unit, provocând astfel o nouă criză politică şi o perioadă de incertitudine, în contextul în care Londra şi Bruxellesul sunt angajate în negocieri intense cu privire la Protocolul nord-irlandez prin care au fost introduse aceste controale controversate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua de joi ”marchează sfârşitul a ceea ce fost privilegiul vieţii mele, de a fi premierul Irlandei de Nord”, a anunţat într-o alocuţiune, la Belfast Paul Givan.

Demisia sa antrenează în mod mecanic căderea vicepremierului Michelle O'Neill, din cadrul Partidului Sinn Fein (republican), împreină cu care, formaţiunea lui Paul Givan, DUP, împarte puterea.

Ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Brandon Lewis s-a declarat ”extrem de dezamăgit” de această decizie şi a îndemnat DUP să repună ”imediat” în funcţie un premier nord-irlandez.

”Prioritatea Guvernului britanic este să vadă un Guvern nord-irlandez care să funcţioneze pentru un viitor mai bun, mai prosper şi care să reprezinte întreaga populaţie a Irlandei de Nord”, a declarat Brandon Lewis.

Unioniştii din cadrul DUP ameninţau de luni de zile să doboare Guvernul local, din cauză că resping dispoziţiile vamale post-Brexit, pe care le denunţă drept ”o frontieră în Marea Irlandei”.

În urma unei întâlnri, joi, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, ministrul britanic de Externe Liz Truss a salutat ”discuţii bune”.

”Avem nevoie de progrese urgente”, a subliniat ea.

Ministrul nord-irlandez al Agriculturii Edwin Poots a ordonat miercuri seara serviciilor sale să înceteze la miezul nopţii de miercuri spre joi să efectueze controale ale producelor agroalimentare care ajung în porturile nord-irlandeze, o decizie denunţată atât de către republicanii din cadrul Sinn Fein, cât şi de către Irlanda drept o încălcare a dreptului internţaional.

Comisia Europeană a denunţat această decizie, care creează ”şi mai multă incertitudine şi imprevizibilitate întreprinderilor şi cetăţenilor Irlandei de Nord”.

Alegeri locale prevăzute în mai se anunţă foarte riscante pentru DUP, devansat în prezent, în sondaje, de Sinn Fein, care vrea un referendum pe tema unificării Insulei Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.