Premierul britanic Boris Johnson a condamnat luni ”atacuri aeriene barbare ale Rusiei” vizând civili în Ucraina, într-o convorbire la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi lideri ”au condamnat categoric atacurile aeriene barbare ale Rusiei împotriva unor civili nevinovaţi, inclusiv copii”, anunţă într-un comunicat uvernul britanic.

Johnson s-a angajat să trimită la Kiev ajutor militar suplimentar ”în oreşe şi zilele următoare”.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise în bombardarea unor cartiere de locuinţe la Harkov, al doilea cel mai important oraş din Ucraina, la frontiera rusă, au anunţat autorităţile locale.

ONU a anunţat luni că 102 civili - inclusiv şapte copii - au fost ucişi, iar alţi 304 răniţi de la începutul invaziei Rusiei, însă a subliniat bilanţul real este ”considerabil” mai mare.

PUTIN A COMIS ”O GREŞEALĂ COLOSALĂ”

Premierul britanic, care urmează să efectueze marţi o vizită în Polonia şi Estonia, şi-a reunit Consiliul de Miniştri luni, pentru a discuta măsuri anunţate în ultimele zile împotrva Moscovei.

El a apreciat în cursul acestei reuniuni că Vladimir Putin a comis ”o greţeală colosală” şi a subestimat rezistenţa ucraineană şi unitatea occidentală, potrvit unuipurtător de cuvânt.

Aceste sancţiuni britanice, care-l vizează personal pe preşedintele rus, iar de luni şi Banca centrală a Rusiei, ”sunt concepute pentru a face să cadă regimul Putin”, a declarat acest purtător de cuvânt.

Întrebat despre aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt a părut să dea înapoi.

”Nu căutăm nimic în privinţa schimbării regimului. Aici este clar vorba despre felul în care oprim Rusia”, a subliniat el.

Guvernu britanic a anunţat ulterior că purtătorul de cuvânt s-a exprimat în mod greşit.

Aceste declaraţii intervin în urma unei serii de schimburi de replici dure între Moscova şi Londra.

Boris Johnson l-a catalogat săptămâna trecută pe Vladimir Putin drept un ”dictator”.

Kremlinul a precizat luni că plasarea în alertă a forţei nucleare a fost decisă de către Vladimir Putin ca o reacţie la declaraţii ale ministrului britanic de Externe Liz Truss cu privire la posibile confruntări armate între Rusia şi NATO.

”Dacă nu-l oprim pe Putin în Ucraina, vom vedea alte ţări ameninţate, ţările baltice, Polonia, Republica Moldova, iar asta s-ar putea termina printr-un conflict cu NATO”, a declarat duminică Liz Truss.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.