Iranul şi Rusia ”sunt pe cale să-şi amplifice cooperarea militară fără precedent”, acuză Casa Albă, care evocă voinţa Moscovei de a achiziţiona drone iraniene mai sofisticate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a denunţa şi perturba aceste activităţi şi suntem pregătiţi să facem şi mai mult”, a denunţat luni un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Statele Unite urmează să anunţe noi sancţiuni ”în zilele următoare”, vizând enttăţi sau persoane implicate în aceste tranzacţii între Iran şi Rusia, anunţă el.

”Este un parteneriat militar complet nefast pentru Ucraina, pentru Orientul Mijlociu şi pentru comunitatea internaţională”, denunţă într-un interviu cu presa John Kirby.

”Contractele continuă între Iran şi Rusia privind vânzarea de armament mai sofisticat, mai ales drone mai performante”, precizează el.

Iranul a livrat Rusiei - începând dinh august - peste 400 de drone, în principal de tip Shahed, acuză purtătorul de cuvânt al NSC.

Statele Unite nu au ”decelat nicio mişcare” cu privire la o eventuală livrare armatei ruse de rachete balistice iraniene, dă asigurări John Kirby.

În ceea ce priveşte un ajutor militar acordat de către Rusia Iranului, Washingtonul dă asigurări că Teheranul vrea să cumpere - în afară de avioane ruse de luptă - ”alte echipamente militare, inclusiv elicoptere de atac, radare şi avioane de antrenament în luptă (de tip)  Yak-130”, acuză John Kirby.

”Iranul caută, în total, să achiziţioneze echipament militar în valoare de câteva miliarde de dolari de la Rusia”, declară el.

Guvernul american intenţionează să anunţe ”în curând” noi măsuri ”pentru a ajuta guvernele şi întreprinderile să înţeleagă mai bine riscurile pe care le reprezintă programul dronelor iraniene şi practicile ilegale ale Iranului de a-şi procura componentele necesare”, anunţă John Kirby.

Obiectivul, precizează el, este încurajarea impunerii unor măsuri prin care aceste guverne şi întreprinderi să nu contribuie ”din inadvertenţă” la fabricarea de drone iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.