Iranul este hotărât să lupte împotriva unui plan la care lucrează administraţia lui Donald Trump în vederea unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian, afirmă preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani, citat de agenţia iraniană de ştiri Isna, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a promis să încheie un ”acord ultim” între israelieni şi palestinieni.

În pofida faptului că nu au fost dezvăluite contururile planului cu privire la acest acord, el îi îngrijorează pe palestinieni, care-l cataloghează drept ”acordului secolului” al căror mari perdanţi pot fi.

”Acordul secolului” este un ”complot” al Statelor Unite şi israelului cu obiectivul de aimpune dominaţia israelienilor în Orientul Mojlociu, a declarat marţi, potrivit Isna, Ali Larijani, la Conferinţa Internaţională a Unităţii Islamice, organizată anual de Teheran.

”Noi luptăm împotriva regimului israelian şi nu vom lăsa ca acest acord să fie făcut. Dacă americanii impun sancţiuni Iranului azi şi exercită presiuni asupra lui o fac pentru că Iranul se opune Israelului”, a declarat el, referindu-se la sancţiuni economice reimpuse unilateral Iranului de către Washington după retragerea din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian.

Statele Unite şi aliatul lor israelian vor ”să îngroape problema palestiniană”, a acuzat preşedintele Parlamentului iranian.

”Pentru a-şi atinge obiectivele, ei încearcă să creeze noi aranjamente politice în regiune” ”şi scot în faţă problema şiiţilor şi sunniţilor”, a apreciat el.

Ali Larijani a dat asigurări că Iranul şiit nu face o diferenţă între şiiţi şi sunniţi. ”Noi ajutăm (mişcările palestiniene sunnite) Hamas şi Jihadul Islamic la fel cum ajutăm Hezbollahul” şiit libanez, a spus el.

El a avertizat monarhiile de la Golful Persic - citând Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), curtate intens de Israel - să nu-şi normalizeze relaţiile cu israelienii.

Guvernele ţărilor arabe ”ar trebui să ştie că nu vor câştiga nimic”, a apreciat el, adăugând că ”popoarele din regiune, în fiecare ţară, consideră Israelul drept o tumoare canceroasă şi îl urăsc”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.