Iranul anunţă marţi că urmează să adopte ”măsuri reciproce” ca reacţie faţă de noi sancţiuni impuse luni de către Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit, în urma reprimării contestării din această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul ”condamnă cu forţă” aceste sancţiuni şi ”va anunţa în curând lista noilor sancţiuni” care vizează persoane şi entităţi ”care încalcă drepturile omului sau promovează terorismul” în UE şi Regatul Unit, anunţă într-un comunicatv un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

A PATRA SERIE DE SANCŢIUNI

Miniştrii de Externe ai UE au adăugat luni, la o reuniune, la Bruxelles, 37 de persoane sau entităţi iraniene pe lista de sancţiuni privind încălcarea drepturilor omului.

Această a patra serie de sancţiuni intervine în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi UE, care acuză Teheranul de reprimatrea manifestaţiilor care au urmat morţii lui Mahsa Amini, la 16 septembrie, şi de furnizarea de drone Rusiei în Războiul din Ucraina.

Patru comandanţi ai Corpului Gardienilor Publici (IRGC) şi 12 unităţi din cadrul acestei forţe se află pe lista UE.

Europenii l-au sancţionat, de asemenea, pe ministrul iranian al Sporturilor, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, din cauza unor ”presiuni exercitate asupra atleţilor”.

Patru deputaţi şi doi directori ai radioteleviziunii iraniene se află, de asemenea, între personalităţile sancţionate.

”INCAPACITATEA DE ÎNŢELEGE IRANUL”

Uniunea a blocat deja activele, a interzis emiterea de vize şi a interzis accesul la finanţări europene ale unui număr de peste 60 de persoane şi entităţi iraniene, din cauza reprimării manifestaţiilor care au urmat morţii lui Mahsa Amini, la 16 septembrie.

În paralel, Marea Britanie a adăugat cinci persoane şi două entităţi pe lista britanică de sancţiuni, care a crescut astfel la 50, impuse din cauza ”încălcărilor drepturilor omului” de către Teheran, potrivit diplomaţiei britanice.

”Deciziile UE şi ale Guvernului britanic arată incapacitatea lor de înţelege realităţile din Iran”, a denunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani.

Potrivit ministerului, această incapacitate ilustrează de asemenea ”frustrarea” lor de a nu fi reuşit să provoace instabilitate în Iran, în pofida eforturilor şi a costurilor (lor) enorme”.

Autorităţile iraniene califică în general protestele din ultimele luni drept ”revolte” - încurajate de către ţări ostile Iranului.

Sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestaţii, iar alte mii de persoane au fost arestate.

Patru bărbaţi au fost executaţi, provicând indignare la nivel internţaional.

La 12 decembrie, Iranul a sancţionat serviciile britanice de informaţii interne (MI5), comandanţi militari britanici şi personalităţi politice germane, ca represalii faţă de sancţiuni precedente care i-au fost impuse de către europeni.

Teheranul a sancţionat, de asemenea, revista satirică franceză Charlie Hebdo şi Departamentul persan al postului Radio Free Europe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.