Patru persoane au fost recompensate marţi cu Right Livelihood Award 2017 (”Premiul Nobel Alternativ”) pentru activitatea pe care au depus-o în domeniile drepturilor omului, sănătăţii publice şi bunei guvernanţe, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul indian specializat în drepturile omului Colin Gonsalves, jurnalista azeră Khadija Ismailova şi avocata etiopiană Yetnebersh Nigussie sunt laureaţii premiului, a anunţat fundaţia suedeză care-l acordă.

Avocatul american specializat în cazuri de mediu Robert Bilott a primit un premiu onorific.

Ceilalţi trei laureaţi împart un premiu în valoare de trei milioane de coroane suedeze (314.537 euro) 

Numele oficial al distincţiei este Right Livelihood Award.

Gonsalves a fost recompensat ”pentru utilizarea sa neobosită şi inovatoare a litigiilor în interes public, în ultimele trei decenii, în vederea garantării drepturilor fundamentale celor mai marginalizaţi şi vulnerabili cetăţeni ai Indiei”.

Comitetul cu sediul la Stockholm afirmă că Ismailova a dat dovadă de ”curaj şi tenacitate” în dezvăluirea corupţiei în Azerbaidjan, ”printr-un jurnalism de investigaţie excepţional, în numele transparenţei şi responsabilităţii”.

Nigussie a fost recompensată ”pentru activitatea sa care inspiră în promovarea drepturilor şi includerii persoanelor cu dizabilităţi”.

Comitetul l-a recompensat pe avocatul din Cincinnati Bilott ”pentru dezvăluirea unei poluări chimice vechi de decenii, câştigarea dreptăţii îndelung căutate de către victime şi crearea unui precedent în domeniul reglementării eficiente a substanţelor perculoase”.

Laureaţii se declară onoraţi să primească acest premiu, decernat anual, se arată într-un comunicat emis de fundaţia care acordă Right Livelihood Award.

Evenimentul ”are loc într-o vreme în care India se confruntă cu o perioadă neagră, iar activiştii pentru drepturile omului sunt asediaţi”, afirmă Gonsalves, citat în comunicat.

Bilott îşi exprimă speranţa că premiul va contribui la ”sensibilizarea şi recunoaşterea urgenţei consolidării măsurilor cu privire la protejarea apei noastre de băut şi a capacităţii şi puterii locuitorilor şi comunităţilor de a se asigura că sunt luate asemenea măsuri”.

Creat în 1980, Premiul Nobel Alternativ recompensează eforturile care, consideră fondatorul premiului, filantropul suedezo-german Jakob von Uexkull, nu au fost recompensate prin Premiile Nobel.

Numit după conceptul budist de trai drept, premiul a fost acordat anterior, între alţii, fostului contractor al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA) Edward Snowden, activistei pentru drepturile omului nicaraguane Bianca Jagger şi autorei suedeze de cărţi pentru copii Astrid Lindgren.

Premiul Nobel Alternativ a fost acordat anul trecut grupului Apărarea Civilă Siriană ”Căştile Albe”, unor activişti din Egipt şi Rusia şi ziarului independent turc Cumhuriyet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.