India a anunţat că a efectuat marţi un ”atac preventiv” în care a ucis un ”număr foarte mare” de membri ai unei grupări islamiste din Pakistan, Islamabadul a denunţat o ”încălcare” a frontierei de facto a regunii disputate Caşmir, , iar UE şi China au îndemnat la ”reţinere”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile între cele două ţări surori şi inamice din Asia de Sud sunt foarte puternice în urma unui atentat sinucigaş în Caşmirul indian, soldat cu cel puţin 40 de morţi în rândul unor trupe paramilitare indiene, la 14 februarie, revendicat de gruparea islamistă insurgentă Jaish-e-Mohammed (JeM), cu sediul în Pakistan.

Comunitatea internaţională se teme de o escaladare între cei doi vecini şi rivali, ambii dotaţi cu arma nucleară şi care au purtat mai multe războaie în trecut, pe tema regiunii Caşmir, un adevărat butoi cu pulbere, pe care o revendică amândouă.

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat India şi Pakistanul la ”reţinere maximă, pentru a evita o escaladare a rensiunii”, în urma atacurilor, refuzând să comenteze ”existenţa sau neexistenţa taberei”.

India a anunţat că a efectuat un atac ”preventiv”, iar Pakistanul a denunţat o ”agresiune intenpestivă” căreia Islamabadul intenţionează să-i răspundă ”la ora şi în locul pe care le va alege”.

Pakistanul ”respinge puternic afirmaţia Indiei potrivit căreia ea a vizat o presupusă tabără teroristă în apropiere de Balakot şi (că a provocat în aceasta) pierderi grele”, se arată într-un comunicat publicat în urma unei reuniuni între mai mulţi miniştri şi reprezentanţi de rang înalt ai armatei pakistaneze.

”Încă o dată, Guvernul indian a recurs la afirmaţii interesate, imprudente şi fictive”, se arată în comunicat, în care Executivul indian este acuzat că a acţionat de ochii publicului ”într-un comtext electoral”, în pofida ”unui risc grav la adresa păcii şi stabilităţii regionale”.

Zona pe care India afirmă că a vizat-o este ”deschisă lumii pentru a vederea faptele la faţa locului”, se mai arată în comunicat, în care se precizează că presa pakistaneză şi internaţională se poate duce la faţa locului.

Premierul pakistanez a dat ordin ”forţelor armate şi poporului pakistanez să fie pregătiţi pentru orice eventualitate”, se mai arată în comunicat.

China a îndemnat marţi ambele capitale la ”reţinere”.

”La prima oră, astăzi (marţi), India a atacat cea mai mare tabără de antrenament a Jaish-e-Mohammed, la Balakot", a declarat  Vijay Gokhale, un oficial de rang înalt în cadrul diplomaţiei indiene, într-o conferinţă de presă.

În Pakistan există două localităţi cu numele Balakot - una situată în imediata apropiere a liniei armistiţiului, în Caşmir, cealaltă departe, în teritoriul pakistanez, în provincia Khyber Pakhtunkhwa (KPK). New Delhi nu a precizat pe care dintre ele a vizat-o.

”În această operaţiune, un foarte mare număr de terorişti, de formatori, de comandanţi de rang înalt şi de jihadişti antrenaţi în atentate sinucigaşe din cadrul Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi”, a declarat Gokhale.

Potrivit autorităţilor indiene, JeM, una dintre grupările armate cele mai active împotriva New Delhi în cadrul rebeliunii separatiste în Caşmir, pregătea noi atentate sinucigaşe în India.

”Având în vedere pericolul imediat, un atac preventiv a devenit absolut necesar”, a declarat Gokhale, catalogând acest raid drept o ”acţiune preventivă non-militară” şi ”ţintind în mos expres tabăra JeM”.

New Delhi nu a prezentat în mod oficial detalii cu privire la modalităţile acestui atac, însă presa locală scria că este vorba despre un bombardament aerian efectuat de avioane de vânătoare de tip Mirage 2000.

Pakistanul a anunţat anterior că a respins o scurtă incursiune a Forţelor aeriene indiene deasupra Caşmirului.

”Confruntate cu răspunsul oportun şi eficient al Forţelor aeriene pakistaneze (avioanele indiene) au lansat în pripă, fugind, o încărcătură utilă care a căzut în apropiere de Balakot. Fără victime şi nici pagube”, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul Asif Ghafoor.

Era necunoscut imediat despre ce fel de încărcătură este vorba sau despre numărul acestora.

Generalul a publicat apoi fotografii care surprind, susţine el, impactul încărcăturii şi fragmente de metal contorsionat într-un loc împădurit.

”India a comis o încălcare a armistiţiului, iar noi ne rezervăm dreptul de a răspunde înmod adecvat”, a denunţat Ministrul paistanez de externe Shah Mehmood Qureshi.

”NON-MILITARĂ”

Analistul militar pakistanez Hasan Askari apreciază că ”iniţiativa indiei, menită să dea satisfacţie opiniei sale publice, este periculoasă”.

”Dacă asemenea acţiuni continuă, ele se pot transforma într-un conflict major, care nu va face decât să arunce regiunea într-o gravă criză”, a adăugat el, contactat de AFP.

India acuză de mult timp Pakistanul că susţine pe ascuns infiltrări ale unor insurgenţi în Caşmirul indian, ceea ce Islamabadul a dezminţit mereu.

Prezentând operaţiunea de marţi drept o ”acţiune preventivă non-militară” vizând doar o grupare islamistă - ci nu statul pakistanez, New Delhi caută să-i limiteze repercursiunile, lăsând o uşă deschisă, potrivit lui Samir Saran, preşedintele Observer Research Foundation de la New Delhi.

Mesajul astfel transmis de India Pakistanului este ”să le spună că noi nu vrem escaladarea. De aceea spunem noi că este o măsură preventivă. Nu aveţi nevoie să faceţi un război din asta, dacă nu vreţi”, apreciază el.

Atentatul de la 14 februarie a provocat un val de furie în India şi îndemnuri la represalii. Premierul Narendra Modi, care îşi cultivă o imagine de om puternic, iar cum candidează la al doilea mandat în primăvară, se află sub presiunea opiniei publice şi unor comentatori, care-l îndeamnă la o replică în forţă.

În 2016, ca represalii faţă de un atac sângeros al unui comando islamist vizând o bază militară indiană, premierul indian a ordonat o serie de raiduri de-a lungul liniei armistiţiului în Caşmir.

Aceste ”atacuri chirurgicale” au fost în mod voit făcute publice şi sunt un element-cheie al comunicării politice a naţionaliştilor hinduşi. Ele au făcut obiectul unui film, lansat la cinema în ultimele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.