Incendiile de vegetaţie de proporţii care afectează statul american Tennessee, au avariat sau distrus circa 100 de proprietăţi, inclusiv trei complexuri hoteliere, iar sute de oameni au fost evacuaţi, relatează Associated Press şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă sunteţi o persoană credincioasă, ne-ar fi de folos rugăciunile voastre”, a declarat şeful Pompierilor din Gatlinburg, Greg Miller, care a anunţat luni seară că eforturile echipelor sale sunt îngreunate de vântul puternic, ce bate cu până la 112 kilometri pe oră.

Luni după-amiază, un incendiu de vegetaţie din Parcul Naţional Great Smoky Mountains s-a extins rapid spre comunităţile din apropiere. Vântul puternic a împrăştiat scântei pe distanţe lungi, ceea ce a făcut să izbucnească noi incendii. De asemenea, rafalele au rupt fire electrice, potrivit autorităţilor.

 „A fost furtuna perfectă”, a spus Cassius Cash, superintendent al parcului naţional.

Nimeni nu şi-a pierdut viaţa în incendii, dar un bărbat a suferit arsuri în timpul evacuării. O altă persoană a fost rănită într-un accident cu un camion de pompieri.

Mai multe locuinţe şi sedii de firme au fost distruse în centrul oraşului Gatlinburg, printre care un hotel de 16 etaje şi un complex rezidenţial.

Autorităţile au emis ordine de evacuare pentru Gatlinburg şi zonele din jur. „Nimeni nu are voie să intre în oraş în prezent. Dacă vă aflaţi în Gatlinburg şi puteţi să plecaţi (...), plecaţi imediat”, au anunţat autorităţile.

Circa 1.300 de oameni şi-au petrecut noaptea de luni spre marţi în adăposturi de urgenţă deschise la un centrul comunitar şi într-un parc. O parte dintre ei au avut nevoie de oxigen, pentru că au inhalat fum.

„Am văzut o clădire distrusă de flăcări chiar în faţa noastră”, a povestit o femeie salvată de pompieri.

La Dollywood, un parc tematic deţinut de Dolly Parton, din Pigeon Forge, turiştii au fost evacuaţi, după ce flăcările s-au apropiat de complex. Proprietatea nu a fost avariată.

În pofida ordinelor de evacuare, unii oameni – inclusiv oaspeţii unui hotel din Gatlinburg – nu au putut părăsi zona, din cauza flăcărilor. „Văd flăcări peste tot”, a spus Logan Baker, care s-a cazat la hotelul Park Vista, luni. El a publicat pe reţelele de socializare clipuri cu uşile şi ferestrele hotelului luminate de flăcările de afară.

 

„Nu putem ieşi, Pompierii au spus că vântul bate cu 80 de mile pe oră (128,7 kilometri pe oră – n.r)”, a spus el.

Flăcările nu au ajuns la hotel, dar fumul a intrat în clădire şi face aerul imposibil de respirat. Oaspeţii s-au mutat în hol şi poartă măşti pe faţă, a adăugat Baker.

Şcolile din comitatele Green, McMinn şi Sevier sunt închise marţi. În comitatul Sevier, peste 12.000 de oameni au rămas fără curent electric marţi dimineaţă.

Autorităţile au mobilizat Garda Naţională pentru a ajuta în lupta cu flăcările şi la evacuări.

Meteorologii au anunţat că o furtună se îndreaptă spre zona afectată de incendii. Ploile sunt o veste bună pentru pompierii. „Din păcate, unele rafale de vânt vor însoţi ploaia”, a notat Serviciul Naţional de Meteorologie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.