Rusia a lansat marţi, pentru a doua zi la rând, zeci de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat numai capitala Kiev, în timp ce Vladimir Putin se pregăteşte să apară public la parada din Piaţa Roşie de Ziua Victoriei, relatează CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul de marţi - al cincilea din luna mai - a avut loc la o zi după ce Rusia lansase cu o noapte înaonte cel mai mare roi de drone de până acum, în cadrul unei noi campanii aeriene declanşate în urmă cu 10 zile, după ce de la începutul lunii martie făcuse o pauză.

Toate cele 25 de rachete de croazieră lansate de Rusia împotriva Ucrainei în cursul nopţii de luni spre marţi, cu excepţia a două, au fost interceptate de apărarea aeriană a ţării, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene, marţi, într-un comunicat.

"În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, în noaptea de 9 mai 2023, ocupanţii ruşi au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr şi X-101/X-555", se arată în comunicatul care precizează că rachetele au fost lansate de pe mare şi din aer, iar 23 dintre ele au fost doborâte.

Numai la Kiev, apărarea aeriană ucraineană a distrus 15 rachete de croazieră lansate de Rusia în spaţiul aerian al capitalei ucrainene în primele ore ale zilei de marţi, a declarat un oficial militar ucrainean. Într-o postare pe Telegram, Serhi Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, a declarat că informaţiile preliminare indică faptul că nu au existat victime şi că au fost provocate puţine pagube.

Rămăşiţele unei rachete au căzut pe o proprietate din cartierul Holosivski din sud-vestul Kievului şi au declanşat un incendiu în curte. De asemenea, în cartierul Şevcenkivski din centrul Kievului, care este adesea vizat de atacuri, au fost găsite resturi de rachetă pe un drum.

"Rachetele de croazieră lansate, mai ales cele de tip X-101 (X-555), nu şi-au atins ţintele. Apărarea antiaeriană a capitalei a funcţionat din nou perfect!", a spus Popko. Oficialul a precizat că atacul a fost "efectuat de patru bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Mării Caspice", în cel de-al cincilea asalt aerian lansat de Rusia împotriva Kievului de la începutul lunii mai.

"Ca şi pe front, planurile agresorului au eşuat", a declarat Popko. "(Ei) încearcă să ucidă cât mai mulţi civili posibil - în această zi", a adăugat el, referindu-se la Ziua Victoriei, sărbătorită cu fast la Moscova.

Rachetele interceptate marţi vin după ce primarul Kievului declarase că loviturile ruseşti de luni dimineaţă au marcat "cel mai amplu" atac cu drone al Moscovei asupra capitalei ucrainene de la începutul invaziei de anul trecut. 

Armata ucraineană avertizase la începutul acestei săptămâni că Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei înaintea anticipatei contraofensive.

CITEȘTE ȘI "Nervozitate nemaiîntâlnită până acum" la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei. Paranoia declanşată de atacul cu drone asupra Kremlinului şi o armată slăbită umbresc evenimentul pe care Putin îl consideră profund simbolic - presă

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.