Preşedintele francez Francois Hollande i-a cerut marţi preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, să se asigure că ţara îşi va „respecta angajamentele” asumate în cadrul Acordului de la Paris, pentru a lupta împotriva încălzirii climatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Statele Unite trebuie să îşi respecte angajamentele pe care şi le-au asumat”, a spus el la summitul pentru climă COP22, de la Marrakech, subliniind că nu este vorba numai de o „datorie”, ci şi de interesul lor, al populaţiei şi companiilor americane.

Franţa „va purta acest dialog cu Statele Unite şi cu noul preşedinte, cu deschidere, respect, dar şi cu exigenţă şi determinare”, în numele celor aproximativ 100 de state care au ratificat deja Acordul de la Paris.

„Istoric”, Acordul de la Paris este „ireversibil în drept şi în fapt”, dar şi din punct de vedere moral, a insistat Hollande.

„Lipsa de acţiune ar fi dezastruoasă pentru lume, ar provoca disperare pentru generaţiile viitoare şi periculoasă pentru pace”, a adăugat el, evocând riscul unor valuri migratorii de amploare, al foametei şi conflictelor izbucnite în urma dezechilibrelor climatice.

„În aceste condiţii, acţiunea pentru climă înseamnă asigurarea securităţii şi stabilităţii în lume”, a avertizat el.

De asemenea, preşedintele francez a salutat „rolul lui Barack Obama (...), crucial pentru obţinerea unui acord la Paris”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.