Olanda urmează să expulzeze 17 ofiţeri din cadrul serciviilor ruse de informaţii care desfăşurau ”în mod secret” activităţi de spionaj, anunţă marţi Ministerul olandez de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi (marţi), ambasadorul Rusiei a fost convocat la (sediul) Ministerului de Externe. Ambasadorul a fost informat că Olanda Expulzează 17 ofiţeri ruşi de informaţii”, anunţă într-un comunicat ministerul.

Haga a luat această decizie în baza unor informaţii de la serviciile olandeze de informaţii, potrivit cărora persoanele vizate, ”acreditate ca diplomaţi la reprezentaţe ruse în Olanda, sunt active în mod secret, în calitate de ofiţeri de informaţii”, continuă ministerul.

Guvernul olandez a decis să expulzeze aceste persoane ”din cauza ameninţării la adresa securităţii naţionale (olandeze) ridicată de către acest grup” şi ”atitudinii actuale a Rusoei, în sensul larg al prezenţei indezirabile a acestor ofiţeri de informaţii”, adaugă el.

Expulzarea este o măsură luată în cadrul securităţii naţionale, precizează ministerul olandez.

”Experienţa arată că Rusia nu lasă acest gen de măsuri fără răspuns”, declară ministrul olandez de Externe, citat în comunicat.

”Nu putem specula cu privire la acest subiect, însă Ministerul de Externe este pregătit pentru diverse scenarii care ar putea avea loc într-un viitor apropiat”, a adăugat el.

După plecarea acestor 17 persoane, în Olanda urmează să rămână 58 de diplomaţi ruşi, porivit agenţiei olandeze de presă ANP.

Alte ţări, între care Statele Unite, Polonia şi ţările baltice au anunţat că au expulzat agenţi de informaţii ruşi, precizează Haga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.