Armata ucraineană anunţă luni că se aşteaptă la o ofensivă rusă ”foarte curând” în estul Ucrainei, care a devenit ţinta prioritară a Kremlinului în urma unei retrageri a trupelor ruse din nordul Ucrainei şi din jurul capitalei ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit informaţiilor noastre, inamicul aproape şi-a terminat pregătirea în vederea unui asalt în est. Atacul va avea loc foarte curând”, a avertizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.

”Preconizăm că lupte intense vor avea loc în aceste teritorii în viitorul apropiat”, a subliniat el.

”Nu putem prevedea când (exact) va avea loc acest lucru. Sunt informaţii din surse occidentale”, a precizat el, însă ”armata ucraineană este pregătită”, a dat el asigurări.

Moscova a trasformat într-o proritate cucerirea întregii regiuni Donbas (est) - din care o parte se află sub controlul separatiştilor proruşi din 2014 -, după ce şi-a revizuit planurile şi şi-a retras trupele din regiunea Kiev şi din nordul Ucranei.

Unii analişti estimează că preşedintelte rus Vladimir Putin vrea să obţină o victorie în Donbas înante de deflarea militară e la 9 mai, care marchează, în Piaţa Roşie, înfrângerea naziştilor de către sovietici.

Pe teren, trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile în vederea acestei eventuale ofensve, săpând tranşee noi şi minând marginea drumurilor.

Populaţia civilă din estul Ucrainei încearcă să fugă din calea acestei bătălii anunţate, în timp ce atacuri aeriene şi bombardamente continuă şi s-au soldat duminică cu cel puţin 11 morţi la Harkov (est).

Vineri, 57 de persoane - inclusiv cinci copii - au fost ucise într-un atac aerian cu rachetă atribuit Rusiei vizând Gara din Ktamatorsk, tot în est.

Ministerul rua al Apărării i-a acuzat duminică atât pe ucraineni, cât şi pe occidentali, de provocări ”monstruoase şi fără milă” şi de uciderea unor civili la Lugansk, ”capitala” uneia dintre ”republicile” separatiste proruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.