Guvernul israelian, reunit în mod excepţional pe tema Platoului Golan ocupat, a adoptat duminică un plan privind o dublare a numărului de colonişti din această zonă strategică pe care a cucerit-o Siriei în 1967 şi pe care a anexat-o în urmă cu 40 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Naftali Bennett, care a prezidat această reuniune ministerială, în kibuţul Mevo Hama, în Platoul Golan, în apropiere de frontiera cu Siria şi Libanul, a anunţat adoptarea acestui plan, al cărui cost este estimat la un miliard de şekeli (aproximativ 280 de milioane de euro).

”Scopul nostru azi este să dublăm populaţia în Platoul Golan” ocupat, a anunţat Bennett înainte de vot, precizând că planul vizează o dezvoltare a infrastructurii în această regiune din nordul Israelului şi crearea unor locuinţe şi locuri de muncă.

Aproxmativ 25.000 de colonişti israelieni tăiesc în prezent pe Platoul Golan, alături de aproximativ 23.000 de druzi, care afirmă în majoritatea or că sunt sirieni, şi care au statutul de rezidenţi în Israel.

Platoul Golan, cucerit de Israel de la Siria în Războiul din 1967 şi anexat la 14 decembrie 1981, constituie un teritoriu strategic pentru ambele ţări, care se află în continuare, teoretic, în război.

Bogat în apă, Platoul Golan străjuieşte Galileea şi Lacul Tiberiada (Marea Galileei), de partea controlată de Israel, şi controlează drumul către Damasc, de partea siriană.

În martie 2019, fostul preşedinte american Donald Trump a semnat un decret prin care recunoaşte în mod oficial suveranitatea Israelului în Platoul Golan, o decizie care rupe cu poziţia Statelor Unite de decenii.

Siria a denunţat atunci un ”atentat flagrant” la adresa suveranităţii sale.

”Este de netăgăduit că Platoul Golan este israelian”, a declarat Naftali Bennett, subliniind ”importanţa” ”recunoaşterii lui Donald Trump şi a faptului că administraţia lui Joe Biden a clarificat că nu există vreo schimbare a acestei poziţii”.

În februarie, noul secretar de Stat american Anthony Blinken declara că Platoul Golan este ”foarte important pentru securitatea Israelului”, dar că ”problemele de legalitate sunt de alt ordin”.

În ianuarie 2019, o nouă colonie a fost inaugurată în partea anexată a Platoului Golan, denumită ”Ramat Trump” (”dealul Trump” în ebraică), în onoarea lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.