Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat susţinerea faţă de ”unitatea” Spaniei şi au anunţat că nu vor recunoaşte declaraţia de independenţă a Parlamentului catalan, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei ”sunt şi rămân inviolabile”, iar declaraţia catalană de independenţă încalcă acest principiu, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, Steffen Seibert.

El îi îndeamnă pe toţi cei implicaţi să folosească ”toate oportunităţile existente de dialog şi dezescaladare”.

Guvernul german susţine poziţia premierului spaniol Mariano Rajoy cu privire la restaurarea ordinii constituţionale, a adăugat Seibert.

Marea Britanie ”nu (recunoaşte) şi nu va (recunoaşte)” declaraţia de independenţă a Parlamentului regional al Cataloniei, care ”se bazează pe un vot care a fost declarat ilegal de tribunalele spaniole”, a anunţat biroul  de pe Downing Street al premierului Theresa May.

Însă Guvernul scoţian, condus de Partidul Naţional Scoţian (SNP), a criticat Spania, căre-i reproşează că refuză dialogul şi apreciază că impunerea tutelei de către Madrid ”nu poate fi soluţia”.

”Uniunea Europeană are o responsabilitate politică şi morală să susţină dialogul, pentru a identifica modul în care poate să fie soliţionată situaţia în mod paşnic şi democratic”, a apreciat ministrul scoţian de Externe Fiona Hyslop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.