Germania a înregistrat un prim caz de pestă porcină africană (PPA), un semnal îngrijorător într-o ţară în care creşterea şi comerţul cu porci este foarte dezvoltat, a anunţat joi ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Virusul acestei peste porcine a fost descoperit în carcasa unui mistreţ, în apropierea frontierei cu Polonia, în regiunea Brandenburg, care înconjoară Berlinul.

”Din nefericire, suspiciunile au fost confirmate” în urma unor analize efectuate de laboratorul federal Friedrich-Loeffler, specializat în acest tip de virus, a anunţat într-o conferinţă de presă Julia Klöckner.

Nici virusul şi nici consumul cărnii infestate ”nu sunt periculoase pentru om”, a subliniat ministrul.

Acest prim caz confirmat constituie însă o veste proastă pentru crescătorii germani. Ea le-ar putea pune în discuţie exporturile de porc în străinătate, mai ales către Asia.

Virusul - care antrenează hemoragii mortale în majoritatea cazurilor animalelor contaminate - a fost depistat de mai multe luni la mistreţi în Polonia.

Germania a ridicat inclusiv bariere electrificate - pe o porţiune de peste 100 de kilometri a frontierei -, pentru a împiedica animale infectate să intre în ţară.

Măsuri drastice au fost luate în ultimele luni în Germania - precum folosirea câinilor special formaţi în descoprirea mistreţilor morţi sau a unor drone.

Descoperirea acestei carcase infectate în Brandenburg ar urma să antreneze impunerea unei interdicţii fermelor din această regiune să exporte porci.

Din 2014, virusul s-a răspândit în ţări din Europa de Est - Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia şi România -, unde a făcut ravagii în efectivele de porci.

Uciderea şi distrugerea animalelor contaminate constituie singurul mijloc de prevenire a propagării epizootiei, un coşmar pentru crescătorii germani.

Germania - care produce anual peste cinci milioane de tone de carne de porc, dintre care jumătate este destinată pieţei externe - este primul exportator european de porci.

Ea a profiat până acum, din punct de vedere economic, de pesta porcină, care face ravagii de la jumătatea lui 2018 în China, unde, peste un milion de porci, în mod oficial, au fost ucişi. Preţul cărnii de porc, apreciată în China, a crescut vertiginos, iar Beijingul şi-a dublat importurile în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.